Maries strålande jul

Maries strålande jul

Jag älskar julstämningen med julbak, julmusik, julplanering och julpyssel.

När höstmörkret faller börjar säsongen för min julblogg. Värm lite glögg, tänd några ljus sätt på lite stämningsfull julmusik, slå dig ner vid min blogg och koppla av en liten stund.
Välkommen till min julvärld!

Julgodis

JulreceptPosted by Marie Fri, December 17, 2010 18:04:06

Ikväll har jag gjort lite annat julgodis. Jag brukar koka knäck och kola på spisen men gjorde det i micron ikväll och det blev lika bra. Ska minsann göra det i fortsättningen, mycket snabbare!

Knäck och chokladkola är julgodiset för mig, sedan gör jag gärna annat också men knäck och chokladkola hör liksom julen till och äts bara då. Ikväll provade jag mig även på brända mandlar och det var hur enkelt som helst att göra. Vi gjorde det en gång för 10 år sedan men då använde vi strösocker, nu hittade jag ett annat recept med florsocker och det blev mycket mycket bättre så det kommer jag att göra igen. Redan om några dagar tror jag till små julpresenter. De brända mandlarna ligger i skålen på bilden ovan, receptet hittade jag här. Jag använde wokgrytan att steka dem i.

Här har vi knäcken, jag har två julbrickor som jag köpte i tonåren. Det används numera typ en gång om året och det är när jag gör julgodis.

Här är chokladkolan, mums. Ikväll blir det julgodis till fredagsmys och en julfilm. Det är första kvällen som vi är hemma hela familjen nu i advent, supermysigt. Det har varit julbord, julfester, avslutningar mm.

Brända mandlar:

250 gr hel mandel3 dl florsocker1 dl florsocker till separering

Smält florsockret tillsammans med mandeln tills mandeln knäpper, rör nela tiden.Strö över 0,5 dl florsocker, häll upp på bakplåtspapper och separera mandlarna.Låt svalna.

Kola/knäck i micron

1 dl socker1 dl grädde1 dl ljus sirap

2 msk mandel eller 1 msk kakao

Blanda alla ingredienser utom mandeln i en stor glasskål, beroende på storlek kan man dubbla receptet. Koka tills du kan göra kulprovet dvs doppa ner en sked med smet i ett glas med kallt vatten, det är klart när du kan forma en kula.

Tiden skiftar mellan olika micro och vilken effekt man väljer. Till 1,5 dl kokte jag på 600w i 12-13 minuter, rörde runt efter 5, 10 och 12 minuter.

Blanda i ev mandel och häll upp i knäckformar. Jag brukar förbereda en tillbringare med hett vatten medan jag kokar smeten, när smeten är klar häller jag ut vattnet ur tillbringaren och ner med kolasmeten, det är enklare att hälla ur en tillbringare med handtag och pip ner i knäckformar än ur en gryta eller glasskål. Det heta vattnet har jag för att tillbringaren ska hålla sig varm, är den kall kyler den ner smeten.

Mitt vanliga recept på kola/knäck

100g smör2 dl grädde3 dl socker1,5 dl sirap3 msk kakao till chokladkola, mandel ifall man vill ha i knäcken1 msk vaniljsocker

Lycka till!

  • Comments(5)//julen.gladers.net/#post124