Maries strålande jul

Maries strålande jul

Jag älskar julstämningen med julbak, julmusik, julplanering och julpyssel.

När höstmörkret faller börjar säsongen för min julblogg. Värm lite glögg, tänd några ljus sätt på lite stämningsfull julmusik, slå dig ner vid min blogg och koppla av en liten stund.
Välkommen till min julvärld!

Behöver jag varna känsliga läsare?

Julmusik, juldikter & julfilmPosted by Marie Wed, November 09, 2011 10:47:50

Kanske jag behöver varna känsliga läsare? För andra julälskare är det nog inga problem, inte heller för släkt och vänner som känner mig väl. Men ni andra får här en liten varning så skyll inte på mig sedan ifall ni fått se en överdos av jul, får köpbegär, julallergiska utslag, tomteskägg som börjar växa eller något annat..

Det jag talar om är min CD samling av julskivor. Att jag pyntar hela huset vet ni väl redan men skivorna kan jag ju dosera ut en i taget.. typ.

Jag tror att jag har fått med alla på bild. Jag köper inte så myket skivor annars men just julskivor är en last jag har. Resten av året har vi radion på i köket och Spotify för övrigt. Men till jul (ok, oktober-januari) vill jag ha julskivor i köket att lyssna på vid behov. I ärlighetens namn lyssnar jag inte på alla skivorna varje år utan jag har ju mina favoriter. Jag brukar börja med de skivor som inte känns jättejuliga och spara godbitarna till december. Jag gillar skivor med nyskrivna sånger och lyssnar gärna på dem tidigt på säsongen. För mig är det sedan de traditionella julsångerna som ger mest stämning, de som man lyssnat på sedan barndomen. När det lider mot jul (Det strålar en stjärna), Jul, jul strålande jul, Oh helga natt, Stilla natt, Gläns över sjö och strand, Jag drömmer om en jul hemma, Hej mitt vinterland, Santa Lucia.

Det här är nog favoriterna, jag ser nu att Carolas senaste skiva den engelska ligger kvar bredvid de andra, den tycker jag inte är riktigt lika bra som hennes andra. Jag föredrar de svenska. Just Carolas första julskiva var nog min första julskiva med bara en artist. Tidigare hade jag bara haft blandade artister och där brukar alltid vara någon låt/röst som jag inte gillar. Carolas julskiva kom ut 1991. Absolute Chistmas har jag också haft väldigt länge, den blev också en WOW upplevelse när den kom ut, en blandning av så många bra julsånger, 1994 står det på min skiva. Sanna har en otrolig röst och hennes första skiva innehåller många av mina favoritsånger. Josh Grobans och Peter Jäbacks röster gillar jag också. Ainbusk skiva är speciell och den lyssnar jag på flera gånger varje år. Christmas Goes Baroque är en instrumentuell skiva, kanonbra.

Jag har även lite julminnen till skivor. Det senaste är EMD´s. Den kom ut precis när jag skulle köra till Ullared på kombinerad tjejträff/julklappshandling. Min man köpte den till mig och jag premiärlyssnade på den i bilen hela vägen dit och hela vägen hem. Sedan har den blivit min bil skiva som jag lyssnar på när jag kör till jobbet och jag tänker tillbaka på den härliga tjejhelgen jag hade i Ullared. I år har jag ju bytt arbetsplats och går numera till jobbet men jag kommer att lyssna på skivan när jag kör till högskolan nästa vecka.

Ett annat julminne är Pop i Jul, även den förknippar jag med bilkörning. Det var när vi bodde i Norrland och skulle köra hem till julfriande med våra föräldrar i skåne. Vi hade inga barn men väl tre katter. Vi stuvade bilen full med jättestor kattbur, mannens jobbdator (på den tiden fanns inte laptop eller ens plattskärm) julklappar och packning för 2 veckor. Vi hade inte så många julskivor utan det var den då nyutgivna Pop i Jul som snurrade de flesta av de100 milen tror jag, åtminstone är det så jag minns det. På förmiddagen hade vi solen rakt i ögonen medan vi färdades på de norrländska vägarna. Efter att vi passerat Stockholm blev det oväder. Blötsnö och blåst. Vi fick stanna var 20:e minut och ta bort snö från billyktorna när vi sakta körde genom de småländska skogarna med snö virvlandes utanför och vi undrade vad vi hade begett oss in på. Vi var både nyanställda och visste inte om vi skulle få semester under julen därför hade vi inte vågat boka flyg eller tåg. Vi vågade inte lämna bilen eftersom vi hade katter och dator i bilen utan vi köpte mat på McDonalds drive in och skiftades om att snabbt springa in på toa. Jag hade packat ner hemmagjort julgodis som vi mumsade på och när vi kommit fram välbehållna så kändes bilturen ändå ganska mysig att ha gjort.

Sedan är det ju då Carolas och Sannas första julskivor, de hör till när vi bakar pepparkakor och på julafton som bakgrundsmusik till julbordet.

Här är mina senaste skivor som jag inte har hunnit lyssna så mycket på ännu, de kom förra veckan. Amys skiva har barnen men jag ville ha en egen. I övrigt så är det starka röster jag har satsat på i år. Jag älskar som sagt röster som klarar av att ge rättvisa åt tex Oh Helga natt. Jag kommer att köpa yttelrigare en julskiva i år. Vi ska ju gå på Anders Ekborg julkonsert och till min glädje släpper han även en julskiva nu i november, den har jag höga förväntningar på!

Det var lite(?) julmusiktips från mig. Vad lyssnar du på?

  • Comments(9)//julen.gladers.net/#post212