Maries strålande jul

Maries strålande jul

Jag älskar julstämningen med julbak, julmusik, julplanering och julpyssel.

När höstmörkret faller börjar säsongen för min julblogg. Värm lite glögg, tänd några ljus sätt på lite stämningsfull julmusik, slå dig ner vid min blogg och koppla av en liten stund.
Välkommen till min julvärld!

Barndomens julbord jämfört med årets julbord

Julminnen & traditionerPosted by Marie Sat, December 03, 2011 22:21:25

Jag har tänkt mycket på skillnaderna på julbordet när jag var liten och julbordet som jag själv bjuder på. Man kan tycka att julmaten är traditionell men visst är det många skillnader! Den största skillnaden är nog att mamma och mormor lagade allting själva. De köpte en gris de delade på och då lagades olika sorters korvar, leverpastej, sylta mm. Det rullades egen senap, lades in flera olika sorters sillar + sillsallad, rödbetssallad, färserad lök mm. Sjävklart lagar jag också mycket av maten själv men korven och sillen köper jag. Sillen skulle jag kunna lägga in själv men eftersom jag inte är så förtjust i sill gör jag hellre något jag själv gillar och kan smaka av. Sylta och leverpastej hoppar vi över. Jag lagar däremot alltid köttbullar, jansson och hembakat bröd. Sedan har jag ju lite nytt på mitt julbord som inte fanns på barndomens julbord te x räkröra. Mamma hade olika sorters grönsaker och frukt men där har jag fler nya sorter. Sedan är julbordet mer uttjatat idag. Missförstå mig inte jag tycker om julbord men när jag var liten så var julaftonens julbord det första. Nu bjuds det på julbord i skolorna och på företag (inte för min del då men på många andra företag).

En stor skillnad på hemmets julbord ligger nog på tiden. Dels var mamma hemmafru tills jag gick på högstadier och vi var bara två syskon, dels hjälptes mamma och mormor åt en hel del. Jag har ju inte min mamma kvar i livet så det är väl ganska mycket på mina axlar som julbordet vilar. Fast ingen ställer några krav, tvärtom säger pappa varje år att jag inte ska laga för mycket mat. Mannen brukar fixa jansson, jag brukar be min pappa att koka och ta med äggen och jag ber min bror göra fruktsalladen (mimosasallad). Där kom vi till den. Både min brors och min favorit på julbordet när vi var små var just fruktsalladen, eller mimosasallad. Det är alltså fruktsallad blandad med lite grädde och majonnäs och det smakar fräscht till allt kött som brukar serveras på julbordet. Dock ska den tillagas samma dag så det är bra att få hjälp med den.

En annan aspekt på tiden är dagens samhälle. Jag är uppvuxen i en liten by och cyklade själv till alla aktiviteter förutom simskola och musikskola som var i stan. Våra barn skjutsas till sina aktiviteter, man släpper inte en 8-åring själv på cykel genom stan och heller inte en 12 eller 14-åring när det är mörkt och aldrig en 5-åring. Sedan ställs det fler krav på föräldrar idag. Man ska ställa upp med bakning och sin tid på ett annat sätt än förr. Jag skulle så gärna vilja lägga min fritid i december på att förbereda julen här hemma just för att jag tycker det är så kul. Men det är aktiviteter utanför hemmet varje dag, både kvällar och helger. Jag skulle vilja stöpa ljus med mina barn och har planerat det några år men det blir aldrig någon helg över i december eller ens november. Vi brukade stöpa ljus när vi var barn, vår familj tillsammans med mormor och morfar och det var så mysigt.

Julbak gör jag ungefär lika mycket som mamma bakade när jag var barn, flera sorter är samma och några nyheter jag infört. Men något som jag gör mer av är julgodis. Där är utbudet på recept större än när jag var barn. Då var det knäck, chokladkola och marcipangodis. Min mormor brukade göra en sorts julgodis som hon fick recept på när hon gick i skolköket, min mormor är född 1924 så det är jättekul att ha kvar det receptet.

  • Comments(1)//julen.gladers.net/#post259