Maries strålande jul

Maries strålande jul

Jag älskar julstämningen med julbak, julmusik, julplanering och julpyssel.

När höstmörkret faller börjar säsongen för min julblogg. Värm lite glögg, tänd några ljus sätt på lite stämningsfull julmusik, slå dig ner vid min blogg och koppla av en liten stund.
Välkommen till min julvärld!

Undvika julstress

JulplaneringPosted by Marie Fri, December 16, 2011 18:06:27

En vecka kvar till jul och säkert är det många som börjar känna stress inför att hinna allt. Försök att komma ihåg att det blir jul oavsett. Det är inte värt att stressa sönder sig sista veckan bara för att ordna den perfekta julen, för då blir den inte perfekt. Den bästa julen är när alla är glada, inte utarbetade. Självklart finns det faktorer som man inte styr över. Själv pluggar jag t ex 50% och jobbar 60%, vi har inte juluppehåll från högskolan. Vi lämnar in våra uppsatser på måndag och över julen ska vi läsa varandras och skriva opponeringsfrågor inför examinationen efter nyår. Från jobbet kommer jag att ha semester 3 dagar så det är inte jättemycket. Vi har 4 barn (helsyskon så de bor förstås hos oss på heltid) jag har inte all tid i världen så är det bara. Visst kan jag drömma om dignande julbord och ett hus pyntat med hemmagjort pynt i varje vrå men det viktgaste är att få fira jul med familjen, att ha det mysigt och koppla av. Jag älskar att baka och göra julgodis och det kommer jag att prioritera i veckan. Vi äter nyttig mat till vardags men till fest tycker jag att man får unna sig godsaker. Det betyder mer för hälsan vad man äter mellan nyår och jul än mellan jul och nyår!

Jag kommer som vanligt att fråga barnen vad som är viktigast för dem på julbordet. Sådant som ingen "jublar" över finns inte på vårt julbord. Vi firar julafton hemma tillsammans med närmaste släkten och det är jag som är julaftonsvärdinna. Min pappa har lovat att koka och ta med äggen och min bror har lovat att fixa fruktsalladen, det är sådana saker som behöver ordnas samma dag så det är bra att få hjälp med. Köttbullarna är redan gjorda, Jansson gör vi på julafton och även en potatisgratäng till barnen. Men vet ni, sill är inte min favoritmat så varför offra nattsömnen på att lägga in egen sill. Ja, jag har "Den hemlige kocken" i min bokhylla men hellre att vi får i oss lite e-nummer med sillen än att jag är sönderstressad på julafton (obs nu vet jag inte om just sillen nämns i boken jag är hemma hos min pappa efter två dagar på högskolan så jag kan inte kolla). Åter igen, äter man nyttigt till vardags är det inte hela världen att man "slarvar" när det är fest. Jag känner de som aldrig kan äta något halvfabrikat eller göra avsteg från någon diet. Men själv tror jag att lagom är bäst. Att stressa upp sig över att alltid äta perfekt kan inte vara så nyttigt för det psykiska välbefinandet i längden och ännu värre när man har ett behov av att "predika" för sina bordskamrater. Jag tror mer på sunt förnuft och att lagom är bäst. Att lyssna på vad som är viktigt för en själv, man kan lyssna på alla andras åsikter men man får inte glömma bort sin egen ork och ifall man är julaftonsvärdinna prioritera och lägga nivån lagom så man orkar med. Vill någon absolut ha t ex hemmainlagd sill eller någto annat som du inte prioriterar låt dem ta med det! Och ifall du är julgäst, erbjud dig att hjälpa till genom att ta med dig något. Kanske något som är viktigt för dig men inte värdparet. Jag förbereder t ex hellre en fin judukning än gör egen rödbetssallad. Dagen innan julafton ska jag göra ett besök i delikatessdisken och på så vis besparar jag mig julstressen och kan koncentrera mig på det som är viktigt för mig! Jag hoppas att jag kan inspirera någon annan att tänka i nya banor. Jag möter så många som suckar över att det är stressigt inför julen, men glöm inte bort att julen är vad man gör den till och man kan styra mycket med sin egen inställning och sina egna tankar. Jag vill hellre att mina barn ska minnas att vi hade det trevligt och stämningsfullt under deras barndomsjular än att deras mamma var sönderstressad på julafton efter att ha ägnat nätterna innan åt matlagning. För under resten av december har kvällarna och helgerna ägnats åt avslutningar, uppvisnignar mm på deras aktiviteter.

Trevlig fredagskväll, om en vecka är det "dan före dopparedan"!

Ps för fanatiker är förstås även sk 5-minuters sill och färdiginlagda rödbetor halvfabrikat.

  • Comments(0)//julen.gladers.net/#post276