Maries strålande jul

Maries strålande jul

Jag älskar julstämningen med julbak, julmusik, julplanering och julpyssel.

När höstmörkret faller börjar säsongen för min julblogg. Värm lite glögg, tänd några ljus sätt på lite stämningsfull julmusik, slå dig ner vid min blogg och koppla av en liten stund.
Välkommen till min julvärld!

Våra matrutiner på julafton

Julminnen & traditionerPosted by Marie Wed, October 03, 2012 09:41:37

Jag tycker det är roligt att läsa om vilka traditioner andra har på julafton, som en liten uppföljning till förra inlägget med mitt gottebord tänkte jag berätta om våra matrutiner på julafton. Vi har genom åren gjort på olika sätt men kommit fram till att så här passar oss bäst i den period i livet vi är just nu.

Julaftonsfrukost vill vi ska vara mysig och ätas i lugn och ro med tända ljus och julmusik.

Julbordet äter vi kl 13, då är vi hungriga gästerna har anlänt och vi har kommit fram till att det passar oss bäst att äta julbordet mitt på dagen. Vi förbereder i lugn och ro på förmiddagen. något år har vi ätit gröt och skinkmacka till lunch och sedan fikat till Kalle Anka, julbord på kvällen och gottebord efter det. Det kändes som om man åt hela tiden men utan att vara hungrig.

Till Kalle Anka har vi dukat undan julbordet, alla brukar vara mätta och inte känna för någon glögg eller fika just då. Efter Kalle Anka kommer jultomten till oss, julklapparna öppnas i lugn och ro, barnen hinner leka med sina julklappar länge och vi vuxna umgås på kvällen.

Gottebordet dukar jag fram när vi börjar bli småsugna igen, gröten ställer jag undan när alla tagit upp så de blir nöjda, skulle någon vara mer hungrig erbjuder jag en skinkmacka till gröten men ingen brukar vara sugen på det. Kakorna brukar ätas upp under fikat, ev rester tar jag undan när alla är nöjda. Julgodis, frukt och nötter står framme hela kvällen och man kan gå och ta om när man vill, jag har assietter så man kan ta det med sig dit man sitter. Tryfflarna ställer jag på ett frysblock inlindat i handduk så håller de sig kalla.

Delar av vårt julbord, den varma maten har jag på spisen. Skinkfatet till vänster önskade jag mig i julklapp i tonåren och äggfaten till höger önskade jag mig när jag var barn. Förra året hade vi inte en hel julskinka på julbordet som vi brukar utan bara de skivor som gick åt. Vi tycker att julskinkan är godast innan jul när den äts varm på vörtbröd, på julafton finns det så mycket annat gott så det går ju aldrig åt en hel skinka och efter julen vill vi inte ha en halv (nästan hel) julskinka att äta upp. Vi kommer absolut att göra så här fler år.

Jag hittade äggfatet i en affär och önskade mig i julklapp för att kunna ha på julbordet när jag blev vuxen, det är små gropar runt kanten lagom stora att lägga ägghalvor i.  • Comments(5)//julen.gladers.net/#post352