Maries strålande jul

Maries strålande jul

Jag älskar julstämningen med julbak, julmusik, julplanering och julpyssel.

När höstmörkret faller börjar säsongen för min julblogg. Värm lite glögg, tänd några ljus sätt på lite stämningsfull julmusik, slå dig ner vid min blogg och koppla av en liten stund.
Välkommen till min julvärld!

Första julen i egen lägenhet

Julminnen & traditionerPosted by Marie Sat, November 03, 2012 19:01:28

Jag har ju många härliga minnen från mina barndomsjular men självklart finns det även fina minnen från mina vuxenjular. Extra speciellt kändes första julen i egen lägenhet, fast jag var ju sambo med nuvarande maken men egen på så vis att jag hade flyttat hemifrån. Vi flyttade in på sommaren och hade då blivit lovade renovering som drog ut på tiden. Till slut dök lappen upp om att det var dags för renovering. Måndagen efter första advent var det dags. Jag blev ganska besviken, när vi nu hade väntat på renoveringen hela hösten, också skulle det bli just i december jag som hade längtat i flera år efter att få julpynta en hel lägenhet och inte bara mitt rum! Men det var bara till att packa ihop allt vårt bohag och plasta in. I två veckor var vår boendeyta köket där vi sov på en madrass på golvet och stod vid vasken och åt. Inte direkt det jag hade planerat men ganska mysigt ändå. Det blev mycket tid över till att baka eftersom vi bara kunde vara i köket och det var redan den första julen vi skapade vår tradition med att baka klenäter. Riktigt mysigt var det att sitta på madrassen på golvet i köket och äta lussekatter till adventsljusstakens sken. Det blev väldigt mycket bakat till den julen ;)

Till Lucia var renoveringen klar och vi kunde flytta tillbaka vårt bohag och pynta på riktigt. Oj så mysigt och speciellt det var att för första gången pynta sitt eget boende. Alla julsaker som knappt hade fått plats i mitt rum hemma kunde jag nu placera ut i en hel lägenhet och jag ville verkligen ha jul i hela bostaden så det var tomtar och annat lite varstans. Mitt jullandskap gjorde jag redan 1991 så det har hängt med länge. Vi bjöd hem kompisar på fika innan jul och alla tyckte att vi hade det så juligt och fint! Jag gjorde väldigt mycket av mitt pynt själv, vår första adventsljusstake gjorde jag av trolldeg och den fick hänga med i många år. Den var praktisk för den var rund så när ett ljus hade brunnit ner stoppade man bara dit ett nytt så blev blev andra ljuset första istället utan att man behövde flytta dem.

Jag hittade minsann ett gammalt foto på ljusstaken och min första egna katt Figaro som jag köpte när jag flyttade hemifrån.

Var sak har sin tid som de brukar säga, jag kan sakna den tiden när jag hade så mycket tid att göra eget pynt och pyssel i hemmet. Samtidigt är det så skönt att oftast vara hemma på julafton numera mot de åren när vi åkte hem till släkten och inte alls var hemma under juldagarna samtidigt som jag på ett annat sätt kan sakna den tiden. Nu är våra barn större men vi har ju gått igenom de åren när det helt plötsligt stod en liten leksaksbil parkerad vid kyrkan och krubban, en liten ambulansbil var det dessutom eller var det polisbil? My little pony hästar har dykt upp i mossan i adventsljsstaken och andra liknande söta minnen. Jag älskar glaskulor men har alltid haft plastkulor i julgranen. De i glas dekorerar jag med på annat sätt. Vi har alltid haft katter och haft småbarn i många år och jag vill inte riskera sönderskurna kattassar eller barnfingrar. Katterna vi har nu var kattungar förra året och då var de helt hopplösa med att klättra i granen och dagligen dra ner alla kulorna. Det blir intressant att se hur de beter sig i år.

Jag kan inte motstå att visa fler gamla foton på våra första katter som alltså inte finns med oss längre. Figaro blev nästan 17 år.

Här sitter Mozart och Lady i kö för att titta på fåglarna utanför fönstret, vi hade ofta domherrar utanför den lägenheten.

Äntligen vår tur att titta!

Den här katten hette Mozart och han vägde 9 kg. Man kan se lite av mitt hemmagjorda julpynt från den julen, bivaxljuset har jag själv rullat, jag gav bort sådana i julklapp det året, 1996... (japp så gammal är jag) under adventsljusstaken står det ett doftfat där jag lagt en apelsin (eller möjligen clementin) med kryddnejlika i och röda band runt, på fatet låg säkert även kanelstänger.

  • Comments(7)//julen.gladers.net/#post401