Maries strålande jul

Maries strålande jul

Jag älskar julstämningen med julbak, julmusik, julplanering och julpyssel.

När höstmörkret faller börjar säsongen för min julblogg. Värm lite glögg, tänd några ljus sätt på lite stämningsfull julmusik, slå dig ner vid min blogg och koppla av en liten stund.
Välkommen till min julvärld!

Trolltider

Julfilmer och kalendrarPosted by Marie Wed, November 14, 2012 09:55:16

Trolltider är min favoritjulkalender från barndomen. Jag var i precis rätt ålder när den visades, den innehåller både sagofigurer, jultraditioner och lagom spänning för barn. Jag kan nästan känna samma förtjusning och spänning som jag kände som barn när spåren kommer i snön under introt och musiken ger mig också julminnen. Lite skrämmande och inte speciellt pedagogiskt med cigaretter inomhus i en barnfilm (första avsnittet)men så var det nog hos många på 70-80 talet. Mina föräldrar har aldrig rökt men många av kompisarnas föräldrar rökte inbomhus. Så ni som inte sett kalendern tidigare, låt er inte skrämmas av cigaretterna i första avsnittet för kalendern är bra! Det mesta utspelar sig hos de små trollen och inte i människornas hus.

Såhär står det om filmen:

En klippskreva, lite ris, en gammal mossig stubbe och en nästan övervuxen doktorsväska som någon glömt eller slängt för länge sedan. Det finns många såna platser i skogen. Man brukar gå förbi dom utan att tänka på dom. Om man tycker att det prasslar nånstans i riset eller att en liten skugga slinker in i klippskrevan så tror man att det är en skogsmus eller en vessla på väg in i sitt bo.

Ingen skulle tro mig om jag sa att det var småtroll. Men det är just vad det är.

Maria Gripe och Camilla Gripe har skrivit denna underbara saga om de skogsväsen som vi gärna vill tro på.

Jag ger den här julkalendern 5 av 5 snöflingor *****

***** En film som jag helst vill se varje jul
**** Jag vill gärna se filmen fler gånger men inte varje år
*** Sevärd tillsammans med barnen men ingen film jag tittar på själv
** Nja, jag vet inte…
*Nej tack, stäng av!

Jag har ju berättat tidigare hur fullt upp jag har det nu när jag jobbar 60% och studerar 50% på avancerad högskolenivå. Det är tre år som jag har det så här. Förra året hade jag svårt att komma i julsltämning pga stressen så i år är ju min plan att unna mig små julstämninshöjare ifall jag känner för det. Jag har sett två julfilmer men har sällan tid att sitta så länge som 1½ timme så fler har det inte blivit. Jag är ganka trött på fredags- och lördagskvällarna och lägger mig ofta tidigt eftersom jag pluggar även då. Men nu har jag kommit på mitt eget lilla knep. På kvällarna när jag har pluggat färdigt ska jag titta på ett avsnitt av Trolltider. Jag började i förrgår och det var så mysigt, tyst och mörkt i huset, jag satt själv med min laptop i knä och tända ljus. Igårkväll var jag dessvärre förr trött när jag pluggat färdigt oh jag stupade i säng vid kl 22, lite besviken för att jag inte orkade titta för jag hade faktiskt sett fram mot min lilla julmysstund. I morse blev jag däremot väckt av barnen ½ timme innan jag behövde stiga upp och minsann så tittade jag på avsnitt 2 då. Det var ju lika mörkt som på kvällen och faktiskt nästan lika mysigt.

Gillar ni Trolltider?

  • Comments(3)//julen.gladers.net/#post418