Maries strålande jul

Maries strålande jul

Jag älskar julstämningen med julbak, julmusik, julplanering och julpyssel.

När höstmörkret faller börjar säsongen för min julblogg. Värm lite glögg, tänd några ljus sätt på lite stämningsfull julmusik, slå dig ner vid min blogg och koppla av en liten stund.
Välkommen till min julvärld!

Internets inverkan på jultraditioner

JulsnackPosted by Marie Fri, August 30, 2013 13:50:17
Visst är det intressant att få ta del av olika tankar om julen, en vanlig svensk traditionell jul kan se mer olika ut än man tror ;)

Viktigt att komma ihåg är ju att det faktiskt inte finns några regler utan att göra det som känns bäst för sig själv och heller inte dömma andra, jag hoppas att ingen tog mitt inlägg om den kommersiella julen så för det var inte menat. Det var bara mina egna tanker för som jag skrev så tycker en del av mig att det är supermysigt att titta på julsaker medan jag samtidigt tycker det är skrämmande att utbudet blir större och större för varje år. Även jag tittar gärna i butiker när julpyntet dyker upp och sedan många år tillbaka tittar jag mest men visst händer det att jag köper något och smaken har ändrat sig under åren men jag har lärt mig att tänka efter innan jag handlar för jag behöver inte mer.

Sedan jag startade min julhemsida 1999 har jag haft den stora förmånen att få följa främmande människors jultraditioner och för mig har det blivit en del av julväntan. Innan internet lyssnade jag aldrig på någon julmusik och glögg hade vi bara under juldagarna. Jag tycker det viktigaste är att man känner efter vad man själv vill och mår bra av. Finns det risk för att man har tröttnat på julen till fjärde advent ifall man tjuvstartar, då är det självklart bäst att vänta. Känner man å andra sidan att man blir glad av att lyssna på en julsång i augusti, då tycker jag det är ok att göra det. Själv kan jag nog inte tröttna på just julmusik och glögg, de julfilmer jag vill titta på vet jag att jag inte hinner se alla i december utan känner jag för att titta tidigare under hösten så gör jag det. I januari känner jag inte för att titta på dem och hittills har jag aldrig ångrat att jag sett för tidigt däremot att jag inte hunnit med ifall jag väntat för länge. Med fyra barn har vi en hektisk tid i december med alla avslutningar och uppvisningar. Så jag tycker verkligen att det är individuellt hur man känner och att man ska göra det man själv mår bra av och jag har som sagt druckit glögg, dock utan russin och mandel för det väntar jag med. Jag tycker det är kul att testa olika sorter under hösten men under juldagarna vill jag ha klassisk glögg. Likaså har jag vissa julsånger/skivor/filmer som jag sparar till december, de som ligger mig varmast om hjärtat och ger allra mest stämning. Jag lyssnar aldrig på en hel julskiva innan slutet av november men en liten sång tycker jag bara är mysigt och det är inget som förstör min jul. Något jag däremot håller hårt på är att jag inte tar fram adventsljusstakarna förrän till första advent och därefter julpyntet efter hand som vi hinner.

Så jag vill säga till alla att fortsätt njut av din julväntan så som du själv mår bra av, med eller utan glögg.

  • Comments(2)//julen.gladers.net/#post545