Maries strålande jul

Maries strålande jul

Jag älskar julstämningen med julbak, julmusik, julplanering och julpyssel.

När höstmörkret faller börjar säsongen för min julblogg. Värm lite glögg, tänd några ljus sätt på lite stämningsfull julmusik, slå dig ner vid min blogg och koppla av en liten stund.
Välkommen till min julvärld!

Julfrågor

Jullistor/utmaningarPosted by Marie Wed, September 04, 2013 21:24:54

Jag tycker det är kul att läsa andras tankar om julen så därför tycker jag det är kul med julenkäter, egenpåhittade eller andras, denna gången är det Lisa som har satt ihop frågorna

När vill du att första snön ska falla?

Här brukar snön vara sen och ibland blir det vintrar utan snö som lägger sig. För mig känns det perfekt med snö från mitten/slutet av november men det har nog bara hänt en gång (förförra året) Tre år har det fallit snö när jag fyller år (15:e oktober) väldigt ovanligt med snö på hösten här då björkarna står gula. Den har töat bort lika snabbt igen men jag har sett det som välkomna födelsedagspresenter såvida det inte varit trafikolyckor till följd.

Har du någonsin haft en grön gräsmatta på julafton?

Ja, tyvärr alltför många gånger. Första gången det hände var jag i 10-årsåldern och jag minns att vi alla i klassen tyckte det var katastrof för fram till dess hade det varit snö varje jul vad vi kunde minnas. Men därefter har det hänt många år att gräsmattan varit grön, oftare än vit numera men jag blir så glad när det kommer snö även om det är pyttelite. Minns ett år när det varit plusgrader i hela december men det var frost på juldagens morgon. Även om det inte var snö utan bara frost så var det så vackert så jag blev tårögd. Men det blir jul även utan snö och jag blir desto gladare när det verkligen blir en vit jul och annars är det liksom bara att acceptera läget.

När tycker du att det är lämpligt att börja "jula till det" utan att det känns för tidigt för just dig?

Det första jag julpyntar med är adventsljusstakar och stjärnor till advent, därefter kommer övriga julsaker fram i mån av tid, oftast runt lucia. Första pepparkakorna och lussekatterna bakar vi också till advent och då plockar jag fram mina julskivor, det är alltså första adventshelgen som jag känner att julen är här. Titta på gamla julkalendrar eller lyssna på en julsång tycker jag känns ok när jag känner för det.

Finns det någonting som du vill göra mer/mindre av denna jul motför tidigare?

Ta tillvara på julkänslan när den kommer, pepparkakor och lussekatter vill jag inte baka förrän till advent men baka/göra andra juliga saker när jag känner för det istället för att vänta till december och sedan inte hinna med.

Vilket färgtema tycker du mest om i juletid?

Jag gillar traditionellt med mycket rött men även mycket vitt med rött som accentfärg.

Kan du hitta någonting med julen som du uppfattar som negativt?

Att det kan bli stressigt att hinna träffa alla, inte just på julafton men i juldagarna.

Blir du oftast mättad när julen är slut eller vill du ha jul ännu längre?

Jag har aldrig känt mig mätt på julen. Jag tycker alltid att det känns vemodigt när julen är över, därför har jag heller inte några problem med att lyssna på en julsång när jag känner för det.

Vad brukar framkalla mest stämning hos dig i december?

Stunder av ro, det kan vara olika vad jag gör. Antingen något med familjen eller att bara själv landa i nuet och julefriden. Kombinationen av julbaksdoft, julmusik och adventsljusstakar är väldigt speciellt för mig och det är väl därför jag kan baka och göra hur många julgotter som helst.

  • Comments(1)//julen.gladers.net/#post550