Maries strålande jul

Maries strålande jul

Jag älskar julstämningen med julbak, julmusik, julplanering och julpyssel.

När höstmörkret faller börjar säsongen för min julblogg. Värm lite glögg, tänd några ljus sätt på lite stämningsfull julmusik, slå dig ner vid min blogg och koppla av en liten stund.
Välkommen till min julvärld!

Utmaning - ovanliga julfakta

Jullistor/utmaningarPosted by Marie Mon, September 16, 2013 01:36:27

Här kommer en liten utmaning till er alla söta julbloggare, berätta några roliga, knasiga eller ovanliga julfakta om er själva, sådant vi kanske inte vet om dig.

Här kommer mina:

Jag tröttnar nog aldrig på julen, när de flesta andra verkar vara trötta på julen på annandagen eller den 27:e och plockar undan allt pynt tycker jag istället att det känns vemodigt. Vemodigt att själva juldagarna är över. En liten tröst är ju att nyår kommer så snart inpå och julpyntet behåller vi oftast till tjugondedag Knut eller t om någon dag efter.

När jag var barn brukade vi stöpa ljus inför varje jul. Efter varje stöpning fanns det alltid droppar av stearin kvar i doppkärlet, när vattnet hade svalnat brukade jag doppa min tumme eller pekfinger i kvarvarande ljusmassa. Efter tillräckligt många dopp fick jag en avgjutning av min tumme/fingertopp. Dessa förvarade jag i en liten papplåda som det varit något smycke eller liknande i, den rosa bomullen låg kvar. På den tiden var det inte vita ljus vi i huvudsak stöpte utan jag hade avgjutningar i rött, blått, grönt och brunt. Det skulle inte förvåna mig om asken fortfarande ligger kvar på vinden i mitt föräldrahem... När jag plockade fram den under resten av året doftade det jul.

Inspirerad av Madicken som ville spara doften av lack i en liten ask samlade jag ett år under barndomen ihop de torra granbarren från golvet och la i en liten plåtask. Det doftade inte jul såsom stearinet utan bara torra granbarr så jag slängde dem framåt sommaren.

Jag älskade att åka bil under julen. Jag är uppvuxen på Kristianstadslätten och min mormor och morfar bodde på Österlen så en stor del av bilresan var det Skånes öppna landskap vi färdades igenom och man kunde se väldigt långt. Jag älskade att titta på alla julgranar och annan julbelysning. Bäst gillade jag granarna med kulörta ljus.

Av någon anledning förknippar jag lukten av varm trolldeg med jul. Jag gissar att vi något år gjorde ljusstakar i skolan av trolldeg, eller tillverkade jag julklappar hemma. Jag minns inte var minnet kommer ifrån, bara att jag tänker på julen.

När jag bitit på årets första lussekatt vid julbaket hemma vill jag bokstavligt talat stoppa ner näsan så gott det doftar. Jag gör det inte men luktar nära utan att det blir ohygieniskt ;)

När jag skickade som mest julkort under några år blev det över 60 stycken. Det var släkt, vänner, kompisar, studiekamrater, kollegor..

Doften av apelsintvål får mig också att tänka på julen, jag fick ett badskum med apelsindoft i julklapp av en kompis när jag var i tioårsåldern. För något år sedan stötte jag på just apelsintvål och julnostalgin träffade mig som en blixt från klar himmel innan jag kunde placera doftminnet.

Jag tröttnar inte på julmusik, även om jag kan börja tjuvlyssna på enstaka låtar under hösten och sedan låter jullistan på spotify och julskivorna snurra hela december känns det alltid sorgligt i januari att julen liksom är slut.

Jag har aldrig firat julafton i lägenhet, alltid i villa.

Hoppas att ni antar utmaningen, länka isåfall gärna tillbaka smiley  • Comments(5)//julen.gladers.net/#post563