Maries strålande jul

Maries strålande jul

Jag älskar julstämningen med julbak, julmusik, julplanering och julpyssel.

När höstmörkret faller börjar säsongen för min julblogg. Värm lite glögg, tänd några ljus sätt på lite stämningsfull julmusik, slå dig ner vid min blogg och koppla av en liten stund.
Välkommen till min julvärld!

Drömhus och jultecken

JulsnackPosted by Marie Sun, September 22, 2013 17:16:31
Ett säkert tecken på att julen närmar sig är väl när även de som varken är julbloggare eller scrappare (får man kalla dem mugglaresmiley )börjar prata eller skriva om julen. Detta har hänt mig ett par gånger i veckan, dels har det varit flera inlägg om julen i olika vardags- och inredningsbloggar dels har jag hört två diskussioner om julen i veckan. Visserligen var det ena hos frissan och där brukar det vara ganska mycket allmänprat, men iallafall. Julen närmar sig!

Sanna frågade var vi helst firar julen? I ett stort överklasshem som i Fanny och Alexander, gammalt rött hus med vita knutar som i Bullerbyn eller kanske lägenhet?

Flera julbloggare har skrivit om sina drömhus för julfirande, jag vet att jag har skrivit ett sådant inlägg tidigare men jag hittar det inte, troligen var det i min pysselblogg. Drömmen om det perfekta julhuset hänger bra ihop med drömhuset åretrunt eftersom jag alltid tänker på julen när jag tittar på hus. Jag älskar att titta på hus, jag följer inredningsbloggar och tittar på hemnet varje vecka även om vi inte ska flytta. Vi bor ju nämligen i vårt hus som passar de behov vi har i våra liv just nu. För det är ju så, drömmar är inte alltid verklighet, i verkligheten kostar de där drömhusen väldigt mycket, de har ofta stort renoveringsbehov och läget är sällan något drömläge. Jag vet för vi har varit där några gånger. Mitt drömhus är ganska lika övriga julbloggares och det är ju lite festligt att vi allihop både älskar julen men även samma typ av hus, eller hur? Jag tänker mig ett herrgårdsliknande hus, alltså ett stort vackert hus med många fönster för adventsljusstakar och man kan liksom redan på utsidan förstå att därinne är det julstämning! Kakelugnar, öppen spis, en stor matsal/salong, ett stort lantkök, gott om sovrum. Vi var spekulanter på en gammal prästgård för drygt 10 år sedan. Men som sagt verkligheten var sådan att läget var inte speciellt trevligt, det var vägar på 3 sidor av huset, det var stort renoveringsbehov, huset på 450 kvm hade bara direktvärkande el vilket skulle bli fruktansvärt dyrt att värma upp. Det fanns kakelugnar men de var inte besiktigade. Det var en besvikelse men det var bara att inse verkligheten. I huset vi bodde då hade vi iallafall ett fantastiskt lantkök så det uppfyllde lite av drömmen. När vi skulle köpa detta huset tittade vi länge på hus, men vårt drömboende fanns inte. Vi bestämde oss för att bygga men inte ens då kunde vi uppfylla alla våra drömmar utan vi fick ta hänsyn till verkligheten. Det första var ju läget. Vi har provat på att bo på landet (även där hade vi ett vackert lantkök) men med barn ville vi hellre bo lite mer centralt. Vi har perfekt läge i den livsfas vi befinner oss nu. Vi bor precis i utkanten av stan, precis intill skogen och en badsjö. Vi har ett stort hus med 8 rum o kök men det är inte herrgårdsliknande. Jag letade upp ett sådant hus innan vi bestämde oss och jag pratade med den husleverantören, han ville inte ge mig något pris per telefon men jag fick en ungefärlig summa att utgå ifrån. Det var bara att konstatera att för att få det där sagolika yttre på huset skulle bygget kosta ungefär 1,3 miljoner mer. Det är mycket pengar bara för exteriören i den småstad där vi bor.

Ok, förutom drömmen om en herrgård så skulle jag även kunna tänka mig en gammal skånegård med innergård och hus/lagårdar runtomkring. Bostadshuset skulle vara stort också skulle jag vilja ha en bagarstuga i någon av längorna. I en av längorna skulle det vara en rustik festlokal. Sådär så man kan duka långbord till hur många som helst både till sommarkalas och vinterkalas, någon form av eldstad till vintern alltså. Men sådär härligt stort att barnen skulle kunna bjuda hela klassan på disco utan problem eller både släkt och vänner på stora fester där de även kan få plats att ta med sina vänner släktingar. Dock tänker jag mite inte själva julafton i en lada utan något härligt glöggkalas innan jul.

Jag hade förresten en klasskompis som bodde i ett enormt herrgårdsliknande släkthus med flera salar, trots detta tyckte de att de var trångbodda för det fanns inte så många mindre rum, så kan det vara ;) En annan tjej som gick i årskursen över mig bodde på Ugerups herresäte men där vågade knappt någon sova över för det sas att det spökade hos dem. I skåne finns det många slott och stora gårdar och redan som barn förknippade jag julen med dessa vackra hus. Dels för att vi någon gång åt julbord på ett slott, dels för att de var så vackra med alla sina ljusstakar och resten av året också förstås. Kika här

Istället för att visa upp en flott herrgård visar jag vårt eget hus som vi bor i, huset är ett standardhus byggt 2007. Men det är vårt och vi trivs här.
  • Comments(1)//julen.gladers.net/#post565