Maries strålande jul

Maries strålande jul

Jag älskar julstämningen med julbak, julmusik, julplanering och julpyssel.

När höstmörkret faller börjar säsongen för min julblogg. Värm lite glögg, tänd några ljus sätt på lite stämningsfull julmusik, slå dig ner vid min blogg och koppla av en liten stund.
Välkommen till min julvärld!

Vad männen gör till jul

JulsnackPosted by Marie Sat, October 12, 2013 13:10:26
Monica gjorde ett inlägg om vad männen gör till jul och jag vill gärna hänga på. Min man bakar en gång om året och det är på vår uppesittarkväll, då gör han klenäter och struvor och i år blir det även munkar, den gemensamma nämnaren är alltså att det är kakor som friteras.
På vår uppesittarkväll som är kvällen innan julafton samlas hela familjen i köket och gör de sista kakorna samt en massa julgodis. Kvällen avslutas förstås med provsmakning och en julfilm och att vi ställer ut gröt till tomten.

Vi hjälps förstås åt med mycket av julsysslorna men just friteringen är makens uppgift. Mina föräldrar och morföräldrar hjälptes också åt mycket i hushållet men både morfars och pappas egna uppgifter var att göra julsenap, den gjordes i ett stort kärl och med en stor kula som rullades runt och krossade senapskornen. Min pappa brukade även vara den som kokade knäcken samt köpte julgranen. I makens släkt har männen inte gjort kökssysslor mer än en gång om året och det var att koka julgröten. Min svärfar såväl som hans far hade som uppgift att röra i gröten efter att svärmor / hennes svärmor blandat ihop ingredienserna. Själv brukar jag koka gröten i ugnen.

Visst är det mysigt med traditioner och kanske är det de speciella uppdragen som barnen minns mer än mor i huset som väl i de flesta hushåll är julgeneralen ;) själv är jag ganska bra på att delegera men visst är det jag som är samordnaren.

  • Comments(3)//julen.gladers.net/#post588