Maries strålande jul

Maries strålande jul

Jag älskar julstämningen med julbak, julmusik, julplanering och julpyssel.

När höstmörkret faller börjar säsongen för min julblogg. Värm lite glögg, tänd några ljus sätt på lite stämningsfull julmusik, slå dig ner vid min blogg och koppla av en liten stund.
Välkommen till min julvärld!

Chokladtryffel

JulreceptPosted by Marie Sat, November 16, 2013 10:03:11

Av erfarenhet vet jag att dagarna innan jul brukar tiden vara knapp för att hinna blogga om allt julgodis som jag tillverkar så det är nog dags att börja lägga upp lite recept redan nu, hoppas ni får lite inspiration. Jag älskar ju att baka och göra julgodis och det är inte ovanligt att det tillverkas 25-30 sorters julgodis och julkakor här hemma även om jag varje år tänker att jag ska dra ner på det. Men så vill jag göra de gamla favoriterna samt testa något nytt och många nya recept vill jag göra även kommande år så nätterna innan julen brukar jag tillbringa i köket. Jag är betydligt bättre på att dra ner på antalet rätter på julbordet.

Chokladtryffel låter kanske avancerat men är bland det lättaste julgodiset man kan göra men för att bli riktigt goda krävs en bra choklad, ingen blockchoklad. Jag använder bara choklad och grädde.

200 g mörk choklad
1 dl vispgrädde

garnering: kakao

Bryt chokladen i bitar. Koka upp grädden. Ta kastrullen från plattan och lägg i chokladen. Rör om till en jämn smet när chokladen smälter. Låt kallna i kylen, forma sedan till kulor och rulla i kakao, jag tycker inte att de behöver vara helt runda utan lite kantigt blir ganska hemmagjorts-charmigt. Förvaras i kylskåp.

Ett år gjorde jag även på vit choklad (till vänster på fotot) men det blev för sött. Men våga gärna experimentera med olika sorters choklad och smaksättning. Att blanda en bra mörk choklad med marabous mjölkchoklad blev t ex gott. Tryfflarna smälter lätt så jag brukar servera dem på en kylklamp inlindad i en fin diskhandduk. Ja, jag älskar prickigt :)

När jag letade bland mina foton efter julgodisbilder hittade jag även de här bilderna på Tusse och Chanel på deras första uppesittarkväll den 23:e. Kvällen innan julafton brukar hela familjen samlas i köket för att baka och katterna vill ju vara där vi är även om de inte fick vara med i baket.

Trött liten Tusse som hjälpt till att slå in julklappar.
Ännu tröttare Chanel som somnat på en köksstol under julbaket.

  • Comments(3)//julen.gladers.net/#post623