Maries strålande jul

Maries strålande jul

Jag älskar julstämningen med julbak, julmusik, julplanering och julpyssel.

När höstmörkret faller börjar säsongen för min julblogg. Värm lite glögg, tänd några ljus sätt på lite stämningsfull julmusik, slå dig ner vid min blogg och koppla av en liten stund.
Välkommen till min julvärld!

Nu är det på riktigt!

JulförberedelserPosted by Marie Mon, November 25, 2013 20:59:10
Är det mer än jag som har lite svårt att ta in fullt ut att nu är vi i adventsveckan. Det är nu allt det juliga underbara börjar på riktigt. Jag kan väl inte direkt påstå att jag vill stoppa tiden ännu och bara njuta, nej först vill jag ha renoveringen helt klart. Men ikväll tog vi paus i två timmar och bakade pepparkakor, det måste man unna sig annars blir det för tråkigt ;)
Det är så vi brukar börja julmyset, barnen och jag bakar pepparkakor. Barnen blev överlyckliga och frågade direkt "åh visst ska vi lyssna på julmusik också då!?" Jodå, julmusik hör till pepparkaksbaket och vi hade en sådan mysig stund. Barnen bakade och själv tittade jag mest på, servade lite. Efter alla år med småbarn är ju nu vår yngsta 7 år och klarar bakningen själv och jag får erkänna att det är ganska mysigt att bara titta på och njuta av barnens glädje, lugnet, julmusiken, dofterna, stämningen.

Det är nu julen börjar på riktigt. Barnen brukar få fylla varsin glasburk med pepparkakor (sonen var inte hemma, han tränar till 9 och så länge är inte de små uppe) barnen har en bit kvar innan burkarna är fulla. Jag tycker det ser trevligt ut att förvara pepparkakorna i glasburkar, min mamma gjorde också det när jag var barn. Jag hade plåtburkar de första åren men de höll inte lika tätt som de här konserveringsburkarna. Övriga kakor brukar jag stoppa i frysen, pepparkakorna äts upp efterhand som de bakas och till julafton görs en ny omgång.

Innan någon skriver om att jag har det skönt som inte bakar med småbarn kan jag ju berätta att på jobbet har jag en hel barngrupp att baka med och det är naturligtvis roligt på sitt vis. Jag minns mitt första år som nyexaminerad förskollärare utan egna barn, mina kollegor som var trötta på flera års pepparkaksbak överlämnade hela ansvaret till mig, det var något svettigt att baka med 12 stycken 1-3 åringar även om jag väntade med gräddningen tills alla bakat klart. Jag vet att jag tänkte "måtte jag aldrig tröttna på att baka pepparkakor" och nej det har jag inte gjort. Efter 20 år är det fortfarande lika roligt att baka även på jobbet och jag har ganska bra rutin på det numera :) det känns konstigt att tänka att nästa jul jobbar jag kanske inte längre i barngrupp när jag är färdig specialpedagog... men spännande.

Nu ska jag värma mig lite glögg och titta på ett avsnitt av Sunes jul, jag har fortfarande inte sett klart den.

  • Comments(6)//julen.gladers.net/#post636