Maries strålande jul

Maries strålande jul

Jag älskar julstämningen med julbak, julmusik, julplanering och julpyssel.

När höstmörkret faller börjar säsongen för min julblogg. Värm lite glögg, tänd några ljus sätt på lite stämningsfull julmusik, slå dig ner vid min blogg och koppla av en liten stund.
Välkommen till min julvärld!

Grinch till jul?

Jullistor/utmaningarPosted by Marie Thu, December 05, 2013 16:10:59
Erica utmanar oss till att berätta om sådant vi inte gillar med julen, jag får väl erkänna att jag känner igen mig i några av hennes punkter och har nästan lite svårt att komma på egna, men jag ska göra ett försök (kommer dock mest på julmat som jag inte gillar). Jag börjar med att låna samma bild.

* Det här med julmaten, då. Jag gillar inte varm kål varken brunkål, rödkål eller långkål. Den kål jag äter till jul är brysselkål eller möjligen någon sallad på kall rödkål (typ pizzasallad på rödkål men juligare med apelsin i).
* Jag äter inte dopp i grytan
* Den enda sylta jag äter är mormors hemmagjorda rullsylta (eller mammas när hon levde) all annan sylta är oaptitlig :/
*Jag äter inte sill, möjligen en liten liten bit skärgårdssill tillsammans med en betydligt större bit ägg.
* Jag dricker inte någon julsnaps
*Jag gillar inte direkt starkvinsglögg
* Jag gillar inte ischoklad
*Jag bryr mig knappt vem som blir årets julvärd för jag ser bara max en minut innan Kalle Anka vem som sitter där och efter Kalle stängs tv´n av.
*Precis som Erica har jag också bara sett Karl-Bertil Johnsson ett år.
*Som ett ps till Erica, här har vi mer än en gran. Granen i vardagsrummet nere, där vi äter julbord, delar ut julklappar och tillbringar mest julaftonstid i, den granen bestämmer jag över. I vardagsrummet uppe, där tv´n står får barnen bestämma. Sedan har alla barnen även varsin liten gran på sina rum.

uppdatering, jag kom på en sak till:

*jag tycker det är jättemysigt att titta på barnens luciatåg och framträdanden, men det finns ett men... sedan barnen kom upp i mellanstadieåldern känns luciatågen för många. De senaste 6 åren och troligen de kommande 6 åren har det varit över 20 luciatåg och därutöver andra uppvisningar och framträdanden sammanlagt hamnar allt på 30-35 uppträden. Allt är naturligtvis trevligt att titta på/delta i men det upptar väldigt mycket av vår (min) decembertid. Det är något nästan varje kväll och alla helger. Om vi ser till bara vår 10-åring ska hon vara både ängel, lucia, tomte och tärna i olika luciatåg. Hon älskar det! 14-åringen ska bara vara med i ett luciatåg men däremot har han 8 musikframträdanden i december. När det sista uppträdet är klart några dagar innan jul, då drar jag en suck av lättnad för då känns det som att julefriden lägger sig. Nu kanske någon tänker "men säg nej då!" men det är inte så lätt. Barnen uppträder bla för gamla och sjuka och jag tycker verkligen det är fint att sprida julglädje för dem även om jag får stryka lucialinnet 10 gånger, köpa nytt glitter/glödlampor och skjutsa barnen dit.

sv: långkål serveras hos mina svärföräldrar och är en sed från min svärfars släkt, det är en vanlig rätt på julbord i Halland, nordvästra Skåne samt Danmark Man kokar grönkål, antingen i vatten eller spadet från julskinkan, sedan smörsteks kålen i en panna och slutligen får den koka ihop med grädde. Smaksätts med salt, peppar, socker och sirap.  • Comments(1)//julen.gladers.net/#post652