Maries strålande jul

Maries strålande jul

Jag älskar julstämningen med julbak, julmusik, julplanering och julpyssel.

När höstmörkret faller börjar säsongen för min julblogg. Värm lite glögg, tänd några ljus sätt på lite stämningsfull julmusik, slå dig ner vid min blogg och koppla av en liten stund.
Välkommen till min julvärld!

Summering

SummeringPosted by Marie Mon, December 30, 2013 12:37:21

Jag brukar göra en liten summering av julen och bloggsäsongen, det blir som en liten komihåg till mig själv och kanske inspirerar det någon annan.


* Julgransköpet, det är alltid lika mysigt att åka ut på landet till Pyntegrönt för att köpa julgran. Granen köptes och togs in ovanligt sent, det kändes lite sorgligt att inte få njuta av den längre tid innan julen som vi brukar.

* 3 dagars ledighet innan julafton, bättre kan det knappast bli!

* Renovering från mitten av november till mitten av december försenade julförberedelserna men vi blev ändå färdiga utan stress.

*Julklapparna, slogs in ovanligt sent men utan stress. En uppesittarkväll och en förmiddag satt mannen och jag och slog in tillsammans. Lagom med julklappar, till nästa år kom ihåg att lägga undan julklappar till säcken innan allt ligger snyggt upplagt under granen.

*Julkorten, år blev det scrappat till alla + foton till många. Jag gjorde likadana julkort i olika färger.

*JulbordetIkea var gott!

*Julkalendern, Barnen Hedenhös uppfinner julen. Alla utom sonen har tittat på alla avsnitten.

*Julmaten, det blev mer mat än vanligt tack vare knytkalas. Perfekt att göra potatisgratäng och Jansson kvällen innan så slapp vi stress på julafton. Till nästa gång ska vi göra en mindre Jansson. Nytt på julbordet var brietårta som vi bara gjort till oss själva tidigare samt rökt älg, gott och lär återkomma. En julskinka till advent och sedan skivor från charken till julbordet passar oss perfekt.

*Sjätte julen utan min älskade mamma.

*Det är aldrig för tidigt för mig att börja lyssna på julmusik, se julfilmer eller dricka glögg ifall jag känner för det. Jag tröttnar inte på julen för det, jag hade gärna firat julen ytterligare en månad :) och jag njuter fortfarande av både julmusiken och glöggen. Kom ihåg att lägga undan glögg till nästa höst.

* Jag funderar på att julpynta tidigare nästa år. Kanske ta semester någon dag innan första advent för att städa och förbereda. December är intensiv med alla uppträden för barnen. Det är så mycket som jag varje år får prioritera bort för att jag inte hinner i December.

*Planering: mina listor på julmat, julgodis och julbak är perfekt. Enkelt att kolla så allt kom fram på julafton, lätt hänt att man annars glömmer något.

*Prioriterades bort: jullandskapet kom inte upp i år.

*Julbaket, som vanligt för mycket men eftersom jag älskar att baka och det ger mig sådan julglädje så lär det bli så i fortsättningen också. Jag prioriterade bort mandelmusslor och saffransbiscotti som vanligt. Kanske bakar jag det nästa år? Mjuk pepparkaka blir för mastigt i muffinsformar, det får bli traditionell form eller långpanna. Rocky road, för två år sedan gjorde jag en halv sats och det räcker, årets stora sats blev för mycket för oss.

* Julbloggandet, jag har kanske inte känt samma gnista som vanligt under hösten. Kanske för att jag redan har skrivit det mesta om min jul. Jag har skrivit när jag känt för det och har aldrig känt något prestationskrav ang bloggen. Däremot bloggade jag mer intensivt än vanligt precis innan julen och fick med många av julrecepten. Jag lär nog återkomma till hösten.

* Julmarknad/julkonsert blev det inga i år heller förutom de som barnen deltagit på. Jag fortsätter drömma till nästa höst… nu i mellandagarna skulle jag ju ha tiden att gå på julmarknad.

*Julkortsswappen ordnade jag för tredje året, max 20 deltagare är nog en bra gräns ifall det blir fler swappar framöver.

* Julshopping, jag hade en utmaning till mig själv att inte köpa mer än sådant som jag behöver till julen och det höll jag.

* Vårt yngsta barn är 7 år, hon har pratat om tomten hela december och ifall pappa ska gå iväg när tomten kommer. Hon verkade mycket nöjd med att det kom en tomte och att pappa var hemma. Sin paketkalender och legokalender har hon varit bubblande glad över, trots att det bara blev paketer varannan dag i paketkalendern (nästan så jag ångrade lite att jag inte gjorde varje dag till henne, det hade ju räckt med lite toffsar varannan dag). Den där sanna barnaglädjen över julens magi, det slog mig plötsligt att snart är den tiden över för vår del. Visst tycker de andra barnen också att det är mysigt med julen och ju äldre de blir ju mer kan de hjälpa till, men det är skillnad för varje år som går, det var kanske sista året något av våra barn tror på tomten.

* Återigen vill jag rikta ett stort tack till årets sponsorer: Arla/Kvibille, Saturnus och Loka.

  • Comments(2)//julen.gladers.net/#post714