Maries strålande jul

Maries strålande jul

Jag älskar julstämningen med julbak, julmusik, julplanering och julpyssel.

När höstmörkret faller börjar säsongen för min julblogg. Värm lite glögg, tänd några ljus sätt på lite stämningsfull julmusik, slå dig ner vid min blogg och koppla av en liten stund.
Välkommen till min julvärld!

Saffranskaka och mys

JulreceptPosted by Marie Sun, November 23, 2014 21:35:32

Förra julen fanns det två saker jag i efterhand önskade att jag hade gjort annorlunda. Det ena var att jag önskade att jag hade startat julmyset helgen innan första advent, det andra att vi skulle haft fler mysstunder i adventstid. Som jag berättat innan har vi en hektisk tid med mycket avslutningar och uppträden, våra barn spelar och sjunger på ålderdomshem mm, plus ett tjugotal luciatåg... Det kan vara svårt att hitta tiden för att bara mysa men idag inledde jag julmyset med att baka en saffranskaka. Barnen kom nyfiket ner och undrade om jag bakade lussebullar utan dem när doften spred sig i huset. När kakan var klar tände jag ljus och satte på julmusik hade jag tänkt att skriva men den satte jag naturligtvis igång innan jag började baka. Vi fikade på saffranskaka och glögg och det var sådär mysigt så man liksom vill stoppa tiden lite grand. få den att gå långsammare en liten stund. Saffranskakan har jag bakat till julen några gånger men barnen tycker att vi ska äta upp den andra halvan också innan julafton "för på julafton är man så mätt att man kanske inte orkar den och det är ju synd på en så god kaka". Vi får se, småkakor brukar gå bäst hem på julafton, man är nästan för mätt för mjuka kakor men det är en riktigt god kaka att bjuda på i adventstid.

Saffranskaka

1 pkt saffran
230 gr smör
3 ägg
3 dl socker
1dl mjölk
½ dl filmjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 ½ msk vaniljsocker
1 tsk kanel

Smält smöret, låt svalna.
Stöt saffranet i en mortel, lös upp med lite vatten, sprit eller saften från en clementin.
Vispa socker, vaniljsocker och ägg fluffigt.
Tillsätt saffran, kanel, det smälta, smöret, mjölken och filen.
Blanda till sist mjölet med bakpulvret och sikta ner i smeten.
Häll smeten i smord och bröad form.
Grädda kakan i ca 40 minuter i nedre delen av ugnen 175 grader. Kolla med sticka, den får inte bli övergräddad så den blir torr.  • Comments(1)//julen.gladers.net/#post756