Maries strålande jul

Maries strålande jul

Jag älskar julstämningen med julbak, julmusik, julplanering och julpyssel.

När höstmörkret faller börjar säsongen för min julblogg. Värm lite glögg, tänd några ljus sätt på lite stämningsfull julmusik, slå dig ner vid min blogg och koppla av en liten stund.
Välkommen till min julvärld!

Jag kör väl en jullista till

Jullistor/utmaningarPosted by Marie Mon, September 14, 2015 19:53:54

En perfekt julig dag
äter jag: Vörtbröd med julskinka eller julost, clementiner och lussekatter
dricker jag: julmust eller glögg
lyssnar jag på: en julkonsert ;) annars duger min jullista på Spotify finfint
tittar jag på: Trolltider
känner jag doften av: julgranen
är jag med: hemmamys med familjen är sällsynt nu när barnen är/närmar sig tonåren
bakar/lagar jag: pepparkaksbaket är ju årets bästa


Dagen innan julafton ser ut så här:
Det bästa är ju om jag är ledig hela dagen och det är jag i år. Då blir det en skogspromenad, jag går runt och pysslar lite under dagen, sätter upp jullandskapet om det inte är gjort. På kvällen har vi uppesitterkväll i köket då hela familjen bakar de sista julkakorna/julgodiset samt provsmakar. Det är så kul att barnen som börjar bli stora också uppskattar vår uppesittarkväll, förra året bjöd sonen in sin flickvän att vara med vilket var jättekul och året innan hade han en kompis här som annars skulle suttit själv hemma. Kvällen brukar avslutas med en julfilm, gärna Polarexpressen men innan dess sätter vi ut gröt till tomten. Innan jag lägger mig brukar jag sätta mig själv i vardagsrummet nere och bara njuta av stunden, julgranen, dofterna känslan av att nu, nu NU är det JUL. Barnen hänger upp sina strumpor innan de lägger sig och tomten (hrm, jag) ser till att de får något innehåll. Barnen kanske börjar blir för stora för det men de håller god min och låter mig hållas med morgonpresenterna.

På julaftonskväll brukar jag:
Vi brukar sitta i vardagsrummet nere och umgås, titta på våra julklappar och äta julgodis fast man är sådär mätt så att julgröten riskerar att tränga ut genom öronen om man stoppar i sig en liten knäck. Då är det dags för en liten promenad i friska luften och titta på kvarterets julbelysningar. Jag brukar tända alla ljusen innan tomten kommer, det är en av få kvällar på året som vi verkligen tänder alla ljusen, jag har massor av ljuslyktor i vardagsrummet men på julafton får man stå ut med att det blir varmt som i en bastu och efter några timmar behöver man komma ut lite.


På juldagen känner jag:
Tillsammans med julafton och lille julafton (23:e) är Juldagen en av de bästa dagarna under julen om jag får som jag vill. Då firar vi jul hemma på julafton och på juldagen tar vi det lugnt, äter julmatsrester, tittar på julfilmer, läser julklappsböcker och äter julgodis. Bara njuter av dagen för att på Annandagen fortsätta julfirandet med dem vi inte träffade på Julafton. Om jag inte får som jag vill fortsätter julfirandet redan på Juldagen och då ska vi stressa in med maten i frysen och iväg till Skåne vilket känns både stressigt och synd på maten men får vi ta det lugnt på juldagen känns det bara kul att fortsätta julfirandet på Annandagen med kalkon hos svärföräldrarna och fika hos min mormor och morfar. När allt julfirande är över då brukar jag känna mig vemodig över att juldagarna är över. Pyntet får vara kvar till Tjugondedag Knut, jag njuter av det ända tills jag börjar jobba efter trettondagen så till Tjugondedagen känner jag mig redo att ta farväl av julen även om det känns sorgligt. Hela januari kan jag känna mig lite deppig över att julen är slut och det är så långt till nästa.

Denna listan kommer från SantaBaby  • Comments(0)//julen.gladers.net/#post817