Maries strålande jul

Maries strålande jul

Jag älskar julstämningen med julbak, julmusik, julplanering och julpyssel.

När höstmörkret faller börjar säsongen för min julblogg. Värm lite glögg, tänd några ljus sätt på lite stämningsfull julmusik, slå dig ner vid min blogg och koppla av en liten stund.
Välkommen till min julvärld!

Dag 14

Jullistor/utmaningarPosted by Marie Thu, October 15, 2015 19:56:14

Dag 14 – Bästa julminnet

Jag brukar beskriva mina barndomsjular såsom tagna ur en Astrid Lindgren saga. Jag är uppvuxen i en lugn och trygg kärnfamilj med en julälskande mamma och mormor. Det är svårt att välja ut något som det bästa minnet för alltihop hör ihop och är underbart: att stöpa ljus, göra korv, paketkalendern, adventsmys, julbak, att klä granen, julgodistillverkning också förstås själva juldagarna med härlig gemenskap, många skratt, god mat, stämning i massor.

Istället väljer jag den här gången att berätta om en speciell jul som vuxen nämligen den första julen vi firade hemma hos oss. Våra äldsta barn var då 7, 5 och 1½år, tidigare år hade vi åkt hem till våra föräldrar i Skåne. Det var härliga jular men jag kände ändå alltid en liten sorg över att åka hemifrån någon dag innan julafton och komma tillbaka när julen var över. Vi fick aldrig njuta av juldagarna hemma eller skapa våra egna traditioner jag och min man. Detta var julen 2004 och vi bjöd hem bådas släkter. Det var en fantastisk känsla att få vara julaftonsvärdinna för första gången och det var detta året som många av våra traditioner grundades. Jag är glad att jag inte visste då att detta skulle bli den enda julen vi skulle fira hemma hos oss med mamma och utan sjukdomar (hon drabbades av cancern 1½ senare) och i efterhand så har det blivit ännu mer värdefullt att vi fick den här julen hemma hos oss, en jul som kändes alltigenom perfekt. Jag ville knappt gå och lägga mig kvällen innan julafton för jag var så lycklig. Det var första året vi hade två granar, en kungsgran nere och plastgranen uppe. Jag smög runt på sena kvällen och stoppdea saker i barnens julstrumpor hemma, la en liten morgonjulklapp under deras gran i lekrummet. Att för första gången sedan jag flyttade hemifrån få gå och lägga mig hemma i min egen säng på julaftonskvällen och vakna där på julafton utan stress. Missförstå mig inte det har självklart varit härligt även alla jular vi firat hos våra föräldrar i Skåne men för en julnörd så var det en fantastisk känsla att för första gången få hålla i julaftonsfirandet och att få träffa alla på julafton istället för att under en vecka stressa runt mellan bådas släkter med barn, julklappar och katter. Alla hade sagt att det skulle vara så mycket stress och jobb med att hålla i julafton men jag tycker det är mindre stressigt att vara hemma och fira med alla på en dag än att fara runt hos alla andra när man som vi är en stor familj med många husdjur.

Julen 2004 och en del av julklapparna, det är min mamma som gjort snögubbepaketet, hjärtat och smällkaramellen.

  • Comments(3)//julen.gladers.net/#post845