Maries strålande jul

Maries strålande jul

Jag älskar julstämningen med julbak, julmusik, julplanering och julpyssel.

När höstmörkret faller börjar säsongen för min julblogg. Värm lite glögg, tänd några ljus sätt på lite stämningsfull julmusik, slå dig ner vid min blogg och koppla av en liten stund.
Välkommen till min julvärld!

Jullista

Jullistor/utmaningarPosted by Marie Sun, October 25, 2015 14:42:48

På sommaren när fåglarna kvittrar och du ligger i hängmattan och svettas och drömmer om julen, vad är det du drömmer om då?
Visserligen tänker jag på julen hela året men det är ju inte så att jag gör det dagligen eller att jag längtar bort resten av året. Men det kan vara någon doft eller bild eller något annat som flimrar förbi och som väcker en jultanke. När semestern är slut tänker jag alltmer på julen och då är det julmyset jag längtar efter.

När julen närmar sig och julkänslorna börjar spira I kroppen, vad är det som får dem att vakna till liv?
För mig är det en känsla inombords, vissa år dröjer det innan jullängtan dyker upp och andra år gör den det tidigt. Jag kan inte direkt säga vad som väcker dem till liv för det kan skifta.

Tycker du att stressen inför julen är possitiv eller negativ?
Jag gillar ju både att planera och fixa inför julen så det ser jag som positivt, men visst kan det även bli negativ stress. Det är oftast över alla måsten som man inte kan prioritera bort och annat som jag inte kan styra över. Kom på nu vad jag skulle önska mig mest av allt i julklapp, en storstädning av huset veckan innan advent! Jag känner inte krav på mig att varje millimeter ska vara skrubbad men jag vill ha välstädat innan jag julpyntar.

Vilken låt är den ultimata jullåten för dig, den som fyller hela kroppen med värme och positiva julkänslor?
Jag har ju som sagt några stycken favoritsånger som toppar övriga och favoriten skiftar lite men alltid mellan dem. Med tanke på följdfrågan säger jag ”När det lider mot jul”

Har du några speciella minnen förknippade med just den låten?
När jag gick på barnkör tränade vi bl.a den här sången inför adventskonserten och jag har alltsedan dess älskat textraden ”och då vet man, att snart är det jul”.

Har du några traditioner runt Lucia?
Det har skiftat genom åren men sedan många år tillbaka går våra barn på en musikfriskola (förskola till åk 6 så de äldsta har slutat) därutöver så spelar de instrument, drillar och sjunger i körer så det är väldigt mycket luciaframträdanden för dem då de uppträder på ålderdomshem, föreningar, företag mm. Som mest har de tillsammans haft 35 uppträden så det är många gånger vi tvättar och stryker lucialinnen i december (vi har 4 barn).

Hur viktiga är julklapparna i ditt julfirande?
Jomen de är viktiga, de är en del av julfirandet. Det är ju enda tillfället då alla får presenter till skillnad mot födelsedagar. Däremot ger vi inte dyra presenter till oss vuxna utan försöker ge något som sätter guldkant på tillvaron och som man kanske inte hade unnat sig själv.

Ger ni vuxna varandra många julklappar eller har ni gått över till julklapps spel eller andra lösningar, vuxna emellan? Om ni har gjort det, handen på hjärtat, saknar du att få många julklappar?
Vi ger julklappar till våra föräldrar, mina morföräldrar samt min bror och hans sambo. Däremot byter vi numera inte med makens syskon, vi har anpassat oss efter deras önskemål. Ifall vi inte bytt julklappar alls hade jag saknat det, jag gillar att få julklappar. Ifall vi inte hade bytt med andra hade vi nog istället köpt lite mer till varandra jag och maken. Nu är det istället det som prioriteras bort när budgeten ska räcka till.

Kommer tomten på besök hemma hos er på julafton?
Ja, fram tills förförra året har vi haft tomte men förra året hittade vi ingen som vi kunde byta tjänst med så då fick sonen uppdraget att vara tomte. Småsyskonen avslöjade ju honom direkt men å andra sidan var yngsta dottern 8 år så det kändes ok, kanske blir det så att mellandottern får uppdraget i år och året därpå yngsta dottern. Vi får se. När det finns småbarn i huset känns det viktigt att det kommer en tomte som delar ut julklapparna på julafton. Vi sätter ju även ut gröt till tomten på lille julafton (23:e) och hänger upp strumporna så tomten kommer ju en gång på natten också även om vi inte ser honom. Det är en speciell och högtidlig känsla när tomten kommer som jag på ett vis saknade när det inte fanns barn i släkten men å andra sidan skulle det nog kännas fånigt att ha utomstående tomte när man bara är vuxna.

Vilken juldekoration hemma hos dig kan du inte klara dig utan på julen?
Jag svarar adventsljusstakarna en gång till. De skapar verkligen stämning, sedan vill jag förstås ha minst en julgran.

När känner du den riktiga "julaftonmyskänslan"?
Julmyskänslan blir ju starkare och starkare ju närmare julafton man kommer. Första "snart är det julaftonkänslan" är när barnen har sin årliga julkonsert i kyrkan. Det brukar vara det sista uppträdet innan julen. Sedan är det ju en speciell känsla när jag har jobbat sista dagen innan julledigheten och kör hem från jobbet, för att inte tala om när jag vaknar på morgonen efter och vet att jag är ledig och bara har julmys på dagens schema. De där dagarna innan jul älskar jag, när julmusiken spelas i hela huset och det doftar av nybakat, julklappar slås in och alla är glada och förväntansfulla. Sedan är det ju förstås uppesittarkvällen med de speciella julkakorna som bara görs en gång om året och det är då. Senare på kvällen innan jag går och lägger mig och går en runda i det mörka huset som endast är upplyst av granar och adventsljusstakar på timer är en annan höjdpunkt. Och när jag vaknar på julaftonsmorgon och hör barnens glada röster när de plundrar sina julstrumpor. Sedan när vi sätter oss till julbordet och förser oss med den goda julmaten, och när Kalle Anka börjar kl 3. Oj, måste jag välja ett av dessa tillfällen, det kan jag nog inte, kanske sent på kvällen på lille julafton när allt är klart inför morgondagens julafton, då bubblar jullyckan inom mig.

Hör alkoholhaltiga drycker ihop med ert julfirande?
Själv dricker jag bara lättvinsglögg på julafton men det är ok att andra vuxna tar en snaps till sillen om det är viktigt för dem. Däremot gillar jag inte när det blir en stor grej av det, händer inte hemma hos oss men i makens släkt ska alkoholen analyseras och diskuteras och för mig hör det inte ihop vare sig med julen eller när det finns barn med.

Hur stor del i erat julfirande har din religon och Jesus födelse?
Vi brukar väl inte prata om religion på julafton men vi har en kyrka och krubba. Barnen sjunger i kyrkans barnkörer så något kyrkbesök för att lyssna på dem blir det i december. Jag tycker om stämningsfulla julsånger och många av dem har religiös innebörd.

Vilken är din bästa julklapp någonsin?
Som barn fick jag en jul en stor monchichi docka (35 cm). Jag älskade monchichis men började väl egentligen blir lite för stor för att leka med dem så jag trodde inte att jag skulle få någon även om det var det jag önskade mig mest. Men min kloka mamma förstod min längtan och frågade faktiskt lite diskret hur allvarlig min önskan om en stor monchichi var och jag blev så glad när jag fick den. Jag har faktiskt fortfarande kvar den, den sitter på en hylla i vårt sovrum nu, ca 35 år senare.

Om du skulle få möjlighet att träffa jultomten en dag, vad skulle du vilja göra och vad skulle du säga?
Jag skulle vilja se tomtens verkstad och få flyga med honom i hans släde bakom renarna eller åtminstone få se när han beger sig iväg. Jag skulle tacka för alla fina jular och be honom att inte glömma bort alla barn i världen som har det svårt, de som lever i fattigdom, svält och i flykt.

Denna listan kommer från Carina

Detta är min 35 år gamla Monchichi


  • Comments(3)//julen.gladers.net/#post856