Maries strålande jul

Maries strålande jul

Jag älskar julstämningen med julbak, julmusik, julplanering och julpyssel.

När höstmörkret faller börjar säsongen för min julblogg. Värm lite glögg, tänd några ljus sätt på lite stämningsfull julmusik, slå dig ner vid min blogg och koppla av en liten stund.
Välkommen till min julvärld!

Hur ser er julgran ut?

JulgranenPosted by Marie Sat, November 05, 2011 21:58:47

Ett vanligt återkommande diskussionsämne på ett av julforumen jag är med på brukar vara hur julgranen ser ut. Plast, riktig, ädelgran, färgtema, barngran, alternativen år många. Så här brukar vi göra.

I vardagrsummet (matrummet) nere brukar vi ha en kungsgran, vi köper den ute på landet på en gård där man kan gå runt och välja vilken gran man vill ha. Dricka lite glögg och titta på fina blomsterarrangemang. Jättemysigt. Fördelen med en kungsgran är att den ytterst sällan barrar, även om den blir torr hänger barren kvar. Vi brukar ta in våra julgranar runt lucia. Den här traditionen började vi med när vi fått vårt första barn (fast då hade vi plastgran). Vi bodde då i norrland och hade släkten i skåne. Vi skulle vara borta hela julen men det kände otänkbart att fira vår första jul med barn men utan gran. Därför tog vi in granen tidigt så vi hann njuta av den innan jul, detta var så mysigt så det fortsatte vi med för visst är de så att man njuter mer av granen innan jul än efter? Fast i ärlighetens namn njuter jag nästan lika mycket efter jul och vi brukar ha kvar granarna till tjugondedag Knut eller tom helgen som följer.

Julgranen i vardagsrummet nere klär vi ganska sparsamt, den brukar få två färger vilka varierar. Så här såg granen uta förra julen:

Förra året var färgtemat rött och guld, vi har massor med pynt som vi brukar alternera mellan. Rosetterna blev effektfulla!

Samma vinkel utan blixt. Vi har haft pärlband istället för glitter flera år.

Granen efter jul när alla paketerna är borta.

Jag tycker det är så otroligt mysigt på kvällen eller tidigt på morgonen när man går förbi granen och det lyser så fint. Då blir jag så där "julpirrig" i magen!

Men vi har ju barn och sjävlklart måste ju de få var med och bestämma. Därför har vi vår gamla plastgran i vardagrummet uppe (tv rum) och den här granen får barnen klä precis som de vill. Alla färger och barnpyssel får de hänga upp precis som de vill. Det blir en härlig kontrast till den sparsmakade granen nere.

Syns inte så tydligt på fotot men der är tjockt glitter i olika färger och mängder mer kulor även dessa i olika färger. Här ser man även mitt hammagjorda jullandskap, min fina tomtetavla som morfar har broderat till mig och en av mina små pyttiga advenstgranar på hyllan. Vi bor i ett stort hus 8 rok så det finns absolut plats för två granar, som om detta inte vore nog så har även barnen varsin liten sk bordsgran i plast på sina rum. Där brukar de lägga sina julklappar som de ska ge bort. Jag älskar julen och hade underbara barndomsjular så jag vill ge liknande sagojular till mina barn och ännu så länge så tror jag att jag/vi ha lyckats.

Aktuellt på min blogg:
Jag lottar ut biljetter till Ikeas julbord 9/11
Var med i min Julkortsswap anmälan 25/11

Min länksida, säg till ifall du vill vara med men vänligen kolla först ifall jag redan har länkat till dig!
Jag blir glad för en länk tillbaka men har aldrig haft det som något krav.

  • Comments(2)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by emelieschristmas.blogg.se Sun, November 06, 2011 19:44:20

Jättefina granar! Jag ska för första gången få dekorera en helt egen gran i år så det ska bli spännande. Har inte riktigt bestämt tema ännu. Men rött ska det vara i alla fall! :)

Posted by Therese Karlstadjul Sun, November 06, 2011 11:44:19

Fina granar! Vi har också haft rött och guld det senaste, men i år tänkte vi rött och halm, mer åt det lantliga Jenny Nyström hållet, som en rolig kontrast till vårt vita, moderna, sparsmakade hem i övrigt.
Du verkar skapa fantastiska jular åt din familj!
Sv: Ja, det var väldigt stämningsfullt och mysigt på marknaden! :)