Maries strålande jul

Maries strålande jul

Jag älskar julstämningen med julbak, julmusik, julplanering och julpyssel.

När höstmörkret faller börjar säsongen för min julblogg. Värm lite glögg, tänd några ljus sätt på lite stämningsfull julmusik, slå dig ner vid min blogg och koppla av en liten stund.
Välkommen till min julvärld!

Sista julen med mamma

Julminnen & traditionerPosted by Marie Fri, August 31, 2012 10:33:09

Jag vill berätta för att det kanske kan hjälpa någon som befinner sig i samma situation eller kommer att gå igenom i framtiden. Inlägget handlar om den sista julen som jag fick fira med min mamma innan hon dog i cancer. Mammas cancer upptäcktes tidigt men det var en väldigt aggresiv form som förökade sig trots många och starka behandlingar med cytostatika (cellgifter). Mamma blev 60 år, hon hade metastaser på flera ställen i kroppen men det som tog hennes liv var metastaser i lungorna, cancern startade alltså inte i lungorna men hon hade dem fulla med metastaser.

Jag har i bloggen berättat vid flera tillfällen om mina underbara barndomsjular som mamma och mormor skapade för oss, julen har alltid varit viktig i vår familj. När mamma var döende i cancer önskade både hon och vi att hon skulle få leva såpass länge att hon fick uppleva en sista jul. Året innan fick hon cytostatika 23/12 och låg på sjukhuset med starka biverkningar av behandlingen (kräkte sig bl a igenom hela julaftonen) hon levde knappt 1 år och 5 månader efter att hon fått diagnosen.

Den sista julen var det en kris i november där hon behandlades på sjukhus länge för lunginflammation, cytostatikan slår ju ut immunförsvaret och lungorna var redan hårt åtsatta av metastaser men hon tog sig igenom den krisen och som sagt kändes julen viktig för både henne och oss men vi vågade inte planera för mycket för vi visste ju inte hur det skulle bli. Mamma var väldigt trött både av sjukdomen och av alla behandlingar och vilade mycket av tiden, mina barn var förkylda och vi fick besöksförbud av läkarna pga obefintligt immunförsvar, det var mycket sådant i vardagen. Mamma och jag bestämde iallafall att ifall hon inte var inlagd på sjukhuset skulle vi träffas några timmar på julafton hemma hos dem så blev det minst ansträngning för henne. När julafton kom var mamma hemma och vi var relativt friska så det blev ett sista julfirande i mitt föräldrahem. Min pappa hade varit iväg för att köpa gran några dagar innan julafton, han fanns ständigt vid mammas sida, satt hos henne under alla behandlingar. När han skulle köpa julgran fick han en stressreaktion på allt det jobbiga vi alla levde i, han visste knappt var han var och körde ifrån granförsäljningen utan gran. Jag frågade mamma ifall vi skulle ta med oss en liten gran på julafton (vi vågade inte åka dit innan pga smittorisken) men mamma tyckte att granen var trots allt inte så viktig. Även om vi aldrig haft en jul utan gran var det viktigaste ändå att vi fick träffas. Hon var så svag av cancern att hon inte orkade pynta något annat heller men min morfar som skulle fylla 90 kom dit och plockade fram lite ljus, tomtar och änglar för att mamma skulle få lite julfint att titta på.

Vi samlades allihop hemma hos mamma och pappa: min familj, min mormor och morfar och min bror med hans sambo. Vi tog det väldigt enkelt, istället för julbord hade vi bara julgröt och skinkmackor till lunch. Under Kalle Anka fick mamma tillfälle att vila sig lite, hon halvlåg i en saccosäck men var ändå tillsammans med oss andra. Efter Kalle Anka kom jultomten, vi stannade en liten stund efter att julklapparna delats ut och öppnats. Det var mycket kramar och mycket känslor. Sammanlagt var vi där kanske 5 timmar, mer orkade inte mamma. Det jag ville komma till är att det blev så uppenbart vad som är det allra viktigaste på julen. Det är inte julklappar, ett pyntat hem och dignande julbord, utan det är att få träffa alla dem man älskar. Trots att vi alla visste att detta skulle bli mammas sista jul, hon dog den vintern, levde vi i nuet på julafton och det är trots allt en av mina bästa vuxenjular.

När vi körde hem spelades den här sången på radion och nu när jag hör den tänker jag alltid tillbaka på julen 2007 och min älskade mamma.

När jag och min familj kom hem plockade vi fram ett enkelt julbord till kvällsmat, sedan delade vi ut resten av julklapparna här hemma. Det var bara vi och våra barn på kvällen men ändå så starkt och stämningsfullt.

Pappa tänder ljusen på mammas grav på julaftonen året efter.

Julen blir sig aldrig mer lik och inget annat heller för den delen. Men livet måste gå vidare även utan mamma och jag försöker varje dag göra det bästa av mitt liv. Ta tillvara på stunderna, prioritera det som är viktigt och inte hänga upp mig på småsaker. Vad gäller julen vill jag fortsätta skapa drömjular för både mina barns och min egen skull. Det kan inte bli som när mamma och mormor hjälptes åt men det blir efter min förmåga. Jo, jag känner väl att julen numera vilar på mina axlar, jag ansvarar för planeringen men kan delegera ut uppgifter till min man, min bror och min pappa. Det känns viktigt för mig att få träffa dem alla under julen, kanske blir det inte julafton varje år, vi måste ju fira med makens släkt också och då blir det på deras villkor, men för mig är det viktigt att föra mina barndomstraditioner vidare. Inte så att det blir till tvång, något år får man hoppa över vissa saker, men ändå att minnena och traditionerna får leva vidare. Min mamma och mormor gav mig de mest fantastiska barndomsjular, men något de lärde mig är också att inte stressa inför julen "det blir jul ändå".

Vad ger man i julklapp till en döende person? Jag vet inte, det finns ingen generell lösning men det jag gav till mamma var småsaker som jag slagit in var för sig och lagt i en fin låda. Varma gosiga strumpor, te, cd med julmusik, ett litet choklad, värmeljus, handkräm.

Tack för att du orkade läsa.

  • Comments(13)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Johanna Fri, September 14, 2012 18:44:54

Väldigt vackert & kärleksfullt skrivet om din mamma- vad är väl livet och jularna utan dem? :/ Som du så klokt säger:julen är så mycket mer än hysteriskt blinkande lampor och vansinnesköpande! Familj, kärlek, mys, tid att vara med värdefulla människor...

Angående presenter till kära, döende kan jag bara säga som jag tänker då jag jobbar (inom vården):

Man lever ända tills den dagen man dör. Och visst, materiella ting kanske inte har samma betydelse när det enda man verkligen vill är att bli frisk, slippa ångest, sjukdom & smärta- men det kan man inte få men man är ju någonstans samma människa där inne! Jag tycker också, lika som dina kloka förslag ovan, att små, fina saker som bekräftar omtanke och personlig kärlek är det finaste man kan ge!

Önskar dig en fin jul också i år! :)

Posted by Fröken Nattfrost Thu, September 06, 2012 21:45:02

Kan inte annat än vilja gråta... vackert skrivet!Jag blir ännu mer ledsen över allt strul i min familj också, för det är verkligen så onödigt med allt bråk när man ändå aldrig vet hur länge man får ha varandra i livet.

Posted by Johanna (trollet firar jul) Mon, September 03, 2012 22:40:04

Otroligt fint skrivet. Så känslosamt. Påminner en om att ta ett steg tillbaka och minnas det som verkligen är det viktiga, att ta hand om varandra och värna om andras välmående. Att alla får samlas och vara tillsammans. Beklagar sorgen över din kära mamma!

Posted by Victorias Jul Mon, September 03, 2012 10:16:54

Vad tråkigt med din mamma. Väldigt fint inlägg, håller med dig om att det enda som egentligen betyder nåt på jul är att träffa och umgås med nära och kära. Jamtli marknaden är i Östersund

Posted by Thischristmas.blogg.se Mon, September 03, 2012 08:49:18

oj vad tårögd jag blir.. tänker på min morfar som fick dödlig cancer, gick bort alldeles för tidigt (det är alltid för tidigt när man talar om cancer), tänker på den knackiga relationen med pappa och hur sorglig den egentligen är, tänker på hur mycket jag älskar min mamma och syster och jag HÅLLER MED dig, själv bryr jag mig inte om presenter. när jag firar jul, en viktig dag för mig, vill jag bara ha det mysigt med god mat och att alla ska vara vänner med varandra och framför allt glada. <3

hihh, faktum är att det är stora MUFFINformar jag använt, hör och häpna! så när jag säger "kola-bomber" då menar jag verkligen det hahah :O tror nog inte att jag någonsin kommer lyckas få i mig en hel helt på egen hand...men skadar ju inte att försöka...

Posted by Emma - 24 december Sun, September 02, 2012 10:22:55

Vilken fantastiskt vacker - men ändå så sorlig - historia, Marie. Tack för att du fick mig att tänka till. En stor kram till dig!

Posted by Mollie Sat, September 01, 2012 16:43:38

Sitter här med gråten i halsen, otroligt berörande inlägg som får en att tänka efter!

Tack för att du delade med dig av ditt fina inlägg

Kram!

Posted by Erica AKA Tomtens Dotter Fri, August 31, 2012 19:54:39

Tack Marie! Tack för at du delar med dig av din livserfarenhet. Jag grät en skvätt när jag läste detta.

Kram

Posted by Hellys jul Fri, August 31, 2012 14:59:07

Julen kan skapa sorg eller sätta press på dem som inte har sin familj längre i livet eller hos sig av andra anledningar. Viktigt att tänka på dem som behöver stöd i just dessa tider.

Posted by Sandransjul.blogg.se Fri, August 31, 2012 14:08:43

Otroligt fint inlägg, som berörde.

Posted by Kerstin Fri, August 31, 2012 12:39:12

Väldigt fint skrivit och något man kanske inte talar om annars.

Posted by Lisas Vinterland Fri, August 31, 2012 11:51:00

Vilket gripande inlägg, jag håller med Sofia.

Posted by Sofia Fri, August 31, 2012 11:31:16

Tack Marie för att du delar med dig.