Maries strålande jul

Maries strålande jul

Jag älskar julstämningen med julbak, julmusik, julplanering och julpyssel.

När höstmörkret faller börjar säsongen för min julblogg. Värm lite glögg, tänd några ljus sätt på lite stämningsfull julmusik, slå dig ner vid min blogg och koppla av en liten stund.
Välkommen till min julvärld!

Farligt för katter i juletid

JulkatterPosted by Marie Fri, November 30, 2012 10:05:57

Här är några av de vanligaste växterna i hemmet som kan vara farliga för din katt:

KRUKVÄXTER

Giftiga
Liljeväxter, till exempel släktena Lilium och Hemerocallis
Julros
Oleander
Änglatrumpet


Mindre giftiga
Amaryllis
Azalea
Cyklamen
Hortensia
Korallbär

Irriterande växtsaft
Flitiga lisa
Fredskalla
Gullranka
Julstjärna
Prickblad
Rosenkalla


SNITTBLOMMOR

Giftiga

Liljor, till exempel släktena Lilium och Hemerocallis
Ginst
Liljekonvalj

Mindre giftiga
Amaryllis
Anemon
Hyacint
Iris
Mistel
Påsklilja
Vallmo

Irriterande växtsaft
Kalla
Rosenkalla

Många av våra krukväxter eller snittblommor är giftiga eller har irriterande växtsaft. Det är ganska ovanligt att katter blir förgiftade av växter men det förekommer. I värsta fall kan det gå så illa att njurarna tar sådan skada att katten inte överlever. Det är framförallt liljeväxter enligt nedan som kan skada njurarna.

Därför bör du vara lite du försiktig med vilka sorts växter du har hemma om du har en katt som gillar att smaka på blommor och blad. Ställ giftiga växter på en plats där katten inte kan nå dem, eller välj växter som inte är giftiga.

Om katten visar tecken på förgiftning, om han/hon har ett påverkat allmäntillståndom, dräglar, kräks eller har diarré, kontakta närmaste djursjukhus så de kan ge dig råd. Troligen behöver katten besöka veterinären. Om du misstänker att katten tuggat på en liljeväxt är det extra viktigt att snabbt kontakta sin veterinär då de kan ge katten bestående njurskador.

Källa: Agria

  • Comments(2)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Min Vintersaga Fri, November 30, 2012 18:54:57

Ojoj.. har också hört att julstjärna är giftigt. Vår katt är så att han har sina fasta rutiner och avviker inte från dom det minsta. Sover i mitt rum, går ner och äter, ut på toaletten i 5 minuter och så hoppar han upp på soffan för natten när vi ser på tv! Så han skulle aldrig komma på att hoppa upp på bordet och ta sig en naffs som tur var, haha! Däremot åt han från palmerna när han hade dåligt i magen för nått år sen.. hundarna brukar också naffsa åt sig om dom mår illa, så vi har ställt undan allt sådant på andra höjder.

Posted by Camilla Fri, November 30, 2012 16:23:18

Hej. Julstjärna är giftigt. Ingen höjdare för katter alltså. Känner en familj vars katt dog på julafton efter att ha ätit av en. Sen är det väl också så att de är mer eller mindre känsliga. Du får köpa sidenblommor i stället ;0)