Maries strålande jul

Maries strålande jul

Jag älskar julstämningen med julbak, julmusik, julplanering och julpyssel.

När höstmörkret faller börjar säsongen för min julblogg. Värm lite glögg, tänd några ljus sätt på lite stämningsfull julmusik, slå dig ner vid min blogg och koppla av en liten stund.
Välkommen till min julvärld!

Gröt till tomten

Julminnen & traditionerPosted by Marie Tue, September 17, 2013 21:44:54
Brukar du ställa ut gröt till tomten? Jag är uppvuxen med att göra det men i ärlighetens namn hände det många julaftnar att vi glömde det. Till mina barn har jag därför infört att vi ställer ut gröten till tomten på lille julafton istället i samband med vår uppesittarkväll och att barnen hänger upp sina strumpor. Då glömmer vi inte för det är ju lätt hänt att glömma på själva julafton när allt annat händer.
Hos oss ingår det i julmagin att tomten vill ha gröt även om han inte brukar få någon vidare vacker grötskål utan det kan bli en plastskål som här, de tål kylan.. sked måste han ju ha så han inte behöver slicka i sig gröten ;)
Ifall det är snö på lillejulaftonskväll är julkänslan total när vi smyger ut med grötskålen, tittar på stjärnorna och juleljusen som strålar från fönsterna i kvarteret. Kanske det luktar från någon skorsten att grannarna eldar, kanske har man tur så snön singlar ner. När vi kommer in i värmen igen blir det kanske lite glögg och pepparkakor och andra julgotter. Åh vad jag längtar!
Foto från när blöt nysnö i snålblåsten yrde upp på köksfönstret på lillejulafton vilket gav fin stämning även om det för övrigt var relativt snöfritt, sådär så gräsmattan var mest grön men med ett icke täckande vitt puder.

Jag tror att jag länkade till avsnitt 24 av Trolltider förra året men åh, jag får gåshud när de spelar "Stilla natt" och vätten, trollen, fe´n och häxan äter av julgröten. Då känner jag mig som det barn jag var när kalendern visades på tv och jag satt där på julafton i spänd förväntan.
Spola fram till 11.23
https://www.youtube.com/watch?v=YDBow0qiXzA

  • Comments(9)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Sanna (sannasjul.blogspot.com) Sat, September 21, 2013 08:31:26

Vi ställer alltid ut gröt och pepparkakor med barnen. Sen äter hunden upp det på sista kvällsprommisen så gröten är slut på morgonen. Jag håller med om att det är blir mer varmt och inbjudande om man har en röd juldukning, därför lutar det åt det hållet i år.

Posted by Michelle Fri, September 20, 2013 21:27:51

Vi brukar inte ställa ut gröt men vi borde ställa fram kakor! :))

sv. Hej! Jag är väldigt glad över mitt beslut att skapa julblogg! Känns jättekul! :)

// http://mychristmasstory.blogg.se/

Posted by Jessica Fri, September 20, 2013 16:23:54

svar: Ja, de där Maison Belle-produkterna doftar utsökt. Näääästan så man vill ta en liiiten, liiiiten spray på tungan ;)

Posted by Johanna (Johannas julblogg) Wed, September 18, 2013 21:09:43

Vi ställer ut gröt till tomten, om vi kommer ihåg det. En mysig tradition, men inget jag gjorde som liten.

Posted by Denise - Min Glittriga Jul Wed, September 18, 2013 14:35:12

Åh det har vi i stort sett alltid gjort under mina 20 år!!
Alltid när alla nära släktingar samlas hos mormor & morfar på julafton, får barnen göra i ordning lite gröt och gå ut med de, efter ett tag kommer tomten och äter upp gröten, väldigt mysig tradition! + att man får se tomten två gånger på julafton hihi :) Va kul att du skrev om detta!

Posted by Therese - Sockenvägens söta Wed, September 18, 2013 13:03:47

Klart tomten ska ha gröt, fast bara hos farmor och farfar, så när han får den beror på om vi firar jul där el ej, Endera dagen före eller så på doppare dagen eller dan efter. Även tomtar är flexibla ;-D KRAM

Posted by Emma Julmust Wed, September 18, 2013 10:52:13

Jag är själv inte uppvuxen med att ställa ut gröt till tomten, och ska jag vara ärlig så har vi inte särskilt mycket traditioner här hemma. För resten av familjen är det bara att sätta upp pyntet sedan struntar de totalt i vad traditioner, julbak, julmys & vad det heter haha! Tråkigt nog :( Men när det är väl dags för mig att skaffa egen familj så ska det självklart bli en tradition att ställa ut gröt till tomten!

Posted by Lisas Vinterland Wed, September 18, 2013 02:28:22

Jag har ett svagt minne att vi ställde ut gröt något år! Men det har nog aldrig varit en tradition tror jag.. eller om jag var så liten att jag inte minns det, måste fråga mina föräldrar! Mysigt med en skål gröt till tomten.

Posted by amandasjul.blogg.se Tue, September 17, 2013 22:16:01

Vilken härlig tradition! Ska absolut införa något liknande när dottern har blivit några år :)