Maries strålande jul

Maries strålande jul

Jag älskar julstämningen med julbak, julmusik, julplanering och julpyssel.

När höstmörkret faller börjar säsongen för min julblogg. Värm lite glögg, tänd några ljus sätt på lite stämningsfull julmusik, slå dig ner vid min blogg och koppla av en liten stund.
Välkommen till min julvärld!

Julblommor och husdjur

JulkatterPosted by Marie Wed, November 13, 2013 19:18:14

Nu har jag köpt 3 konstgjorda julstjärnor, förra året fick vi ju ställa undan de riktiga eftersom Tusse inte lät bli dem.

Här är några av de vanligaste växterna i hemmet som kan vara farliga för din katt:

KRUKVÄXTER

Giftiga
Liljeväxter, till exempel släktena Lilium och Hemerocallis
Julros
Oleander
Änglatrumpet


Mindre giftiga
Amaryllis
Azalea
Cyklamen
Hortensia
Korallbär

Irriterande växtsaft
Flitiga lisa
Fredskalla
Gullranka
Julstjärna
Prickblad
Rosenkalla


SNITTBLOMMOR

Giftiga

Liljor, till exempel släktena Lilium och Hemerocallis
Ginst
Liljekonvalj

Mindre giftiga
Amaryllis
Anemon
Hyacint
Iris
Mistel
Påsklilja
Vallmo

Irriterande växtsaft
Kalla
Rosenkalla

Många av våra krukväxter eller snittblommor är giftiga eller har irriterande växtsaft. Det är ganska ovanligt att katter blir förgiftade av växter men det förekommer. I värsta fall kan det gå så illa att njurarna tar sådan skada att katten inte överlever. Det är framförallt liljeväxter som kan skada njurarna.

Därför bör du vara lite du försiktig med vilka sorts växter du har hemma om du har en katt som gillar att smaka på blommor och blad. Ställ giftiga växter på en plats där katten inte kan nå dem, eller välj växter som inte är giftiga.

Om katten visar tecken på förgiftning, om han/hon har ett påverkat allmäntillståndom, dräglar, kräks eller har diarré, kontakta närmaste djursjukhus så de kan ge dig råd. Troligen behöver katten besöka veterinären. Om du misstänker att katten tuggat på en liljeväxt är det extra viktigt att snabbt kontakta veterinär då de kan ge katten bestående njurskador.

Källa: Agria

Foto från förra året. Tusse till vänster och Chanel till höger.

  • Comments(3)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Marlene Thu, November 14, 2013 06:28:42

Tack för ett jättebra inlägg! Har själv en 16 veckors kattunge, så jag har funderat på vad jag aka ha för julblommor i köksfönstret, lutar åt "minigranar" (vad de nu heter som art?). Blir också spännande med granen, får nog bli plastkulor i år...

Posted by Kamilla Wed, November 13, 2013 23:28:47

Usch, är rädd mina katter ska äta i sig, men har ännu inte ens visat nåt intresse för att äta växter, som tur är!!

http://sotjul.blogspot.se/

Posted by Lisas Vinterland Wed, November 13, 2013 19:35:10

Ja, man ska tänka på katterna! Min katt struntar i alla växter, när han var mindre var han bara lite intresserad av granen men nu är han så nöjd om han bara får gå och lägga sig och mysa bakom granen varje jul :) Kan nog vara mindre vanligt, verkar som att de flesta katter är nyfikna av sig!