Maries strålande jul

Maries strålande jul

Jag älskar julstämningen med julbak, julmusik, julplanering och julpyssel.

När höstmörkret faller börjar säsongen för min julblogg. Värm lite glögg, tänd några ljus sätt på lite stämningsfull julmusik, slå dig ner vid min blogg och koppla av en liten stund.
Välkommen till min julvärld!

Julstämning

PaketinslagningPosted by Marie Sat, November 16, 2013 21:05:43
Ikväll har jag haft riktig julstämning här hemma. Jag tände ljus, satte på julmusik och slog in paketerna till barnens kalendrar. Paketkalendrar till barnen är en av de saker som jag drömde om att jag en dag skulle göra när jag fick egna barn och jag tror att jag tycker det är minst lika roligt som barnen. När jag växte upp på 70-talet gjorde mamma paketkalender till mig och min bror. Ingen av våra kompisar hade något sådant på den tiden men åh vad jag älskade det. När jag klev upp på morgonen den första december och såg alla underbara små paket, jag kan fortfarande känna den pirrande julkänslan i magen. I några paket var det julsaker och i många av paketen var det småsaker t ex ett par bokmärken och när vi blev äldre kunde det ligga en inslagen twistgodisbit men vi blev lika glada för alla sakerna. När julafton närmade sig kändes det nästan sorgligt att paketkalendern närmade sig slutet, den förgyllde verkligen decembermorgnarna.

Mina egna barn har fått paketkalendrar sedan de var ett eller två år. I flera år slog jag in 4x24 paket = 96 stycken. Jag har alltid slagit in vettiga saker, dvs inget krafs som många tror att det måste bli. Nu börjar barnen bli större och i år blev det 13 paket var till tjejerna, de andra dagarna fyller jag ut med tuggummi eller godis. Jag brukar köpa lite speciellt godis såsom guldpengar, små chokladtomtar, gingerbreaddumle och marianne (en godisbit/dag inte en påse). Till sonen har det inte blivit så många paket och förutom tuggummi/godis som utfyllnad kommer han nog att få en liten peng att gå och fika för med kompisar eller en biobiljett. Jag vill inte fylla ut med småsaker "bara för att" utan tror att han uppskattar det andra bättre. Det är lättare till tonårsdottern, jag vet att hon kommer att bli glad för saker som lipgloss, kajalpenna, nagellack, ljuslyktor och värmeljus. De yngsta barnen får leksaker såsom pollydockor, topmodell ritböcker, pyssel mm.

Jag har lagt paketen i korgar så länge.

Hur har det gått med mitt paketinslagningsbord då? Jag berättade ju förut att jag hade planer på att göra som förra året och iordningsställa ett bord med papper, etiketter, band, dekorationer mm så kan var och en slå in sina julklappar efterhand i en mysig liten vrå. Tidigare år har maken och jag haft inslagningskvällar då vi slagit in alla julklapparna tillsammans men ibland kan det bli stressigt att hinna med innan jul och förra året kändes det bättre att slå in efterhand. Faktum är att vi håller på att renovera i arbetsrummet, sedan ska sonen få det till sitt rum. Mellandottern ska flytta in i hans gamla rum och arbetsrummet ska flytta in i mellandotterns rum. Alla rummen ska tömmas och målas och sakerna flyttas runt. Jag saknar alltså inte bara arbetsrummet just nu, jag har dessutom resten av huset fullt med saker därifrån. Men vill jag ha julstämning så fixar jag det ;) Jag har dukat upp på matrumsbordet:
Bakom stolarna står det flyttkartonger och kassar med böcker. För att slippa se dem plockade jag fram mina nyköpta fuskjulstjärnor så fick de stå där och sprida stämning medan jag slog in kalenderpaketen.
Kanske inte som jag planerat men helt ok här i kaoset!
Banden däremot fick ligga kvar i sin back, det får bli en bättre paketinslagningsplats till nästa år när vi inte håller på och renoverar men trots allt så blev det mysigt i röran.
Har ni någon tradition runt paketinslagningen? Vi har som sagt två, den nyskapade med inslagningsbord som får stå uppställt samt paketinslagningskväll maken och jag tillsammans då vi brukar lyssna på julmusik, och äta julgodis. Rimmar på julklapparna var det längesedan vi gjorde och numera vill vi bli klara med paketerna i god tid. Innan vi fick barn kunde vi ta oss en uppesittarkväll sista kvällen innan vi skulle resa hem till släkten. Numera firar vi oftast julafton här så vi har liiite annat att göra sista kvällen. Fördelen med uppdukat bord är även att barnen fixar inslagningarna själv utan att behöva be mig hämta papper i klädkammaren.

Detta är inte något mina barn kommer att få i paketkalendern men när jag såg den tänkte jag direkt att det skulle kunnat vara en bra sak att dela upp på flera dagar, dvs ett klädesplagg/dag så jag lämnar tipset vidare till er ifall ni funderar på att göra en kalender men inte hunnit börja.
Polly Pocket large fashion, en favorit hos mina yngsta döttrar, men ok, kanske på gränsen till krafs för vissa ;)

  • Comments(5)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Maria Sun, November 17, 2013 10:17:40

Ja jag ska allt också börja med julen snart. Det är mysigt tycker jag. Mycket som ska göras.
Tack för kommentaren som du lämnade till mig.

http://mariasjulblogg.blogspot.se/

Posted by Monica Sun, November 17, 2013 09:30:17

Så smart!
Jag brukar slå in paketen efter hand, annars blir lätt lite slarvigt...

Posted by Michelle Sun, November 17, 2013 00:56:28

Så kul med paketkalender.. aldrig haft när jag var liten! Kanske något till mina framtida barn! :)

sv. Åh hoppas att det inte tog hela dagen! Själv har jag suttit fast med lite plugg idag! :(

www.mychristmasstory.blogg.se

Posted by Lisas Vinterland Sun, November 17, 2013 00:11:36

Låter som en mysig kväll :) Snart ska jag också börja jula på! Längtar :) Nu sitter jag här och försöker vänta ut stormen (det blåser så hårt att det är omöjligt att sova) så det känns allt annat än jul just nu, men ändå är stämningen där! Det är ju för underbart, att kunna känna den såhär tidigt oavsett väder och vind!

Posted by Johanna (Johannas julblogg) Sat, November 16, 2013 23:09:36

Jag kanske skulle börja slå in paketen i god tid jag också, istället för kvällen innan 1 december som det brukar bli =)