Maries strålande jul

Maries strålande jul

Jag älskar julstämningen med julbak, julmusik, julplanering och julpyssel.

När höstmörkret faller börjar säsongen för min julblogg. Värm lite glögg, tänd några ljus sätt på lite stämningsfull julmusik, slå dig ner vid min blogg och koppla av en liten stund.
Välkommen till min julvärld!

Ett foto som gör mig rörd

Julminnen & traditionerPosted by Marie Sat, December 07, 2013 22:40:49
Idag har jag fått en hel hög med foton från min bror (kan man skriva hög när de kommer via telefonen men ni vet vad jag menar). Foton på min mormor och morfar när de gör rullsylta. Jag skrev ju om rullsyltan för några dagar sedan. Idag var min bror hos dem för att lära sig knepen. Det är ju så med de gamla familjerecepten att de finns inte nedskrivna utan de sitter i händerna och vi hann ju aldrig få lära oss dem från vår mamma. Mormor och morfar fyller 90 och 96 år nästa år och idag har de alltså tillverkat rullsylta till både sig själva och till oss barnbarn, de är helt otroliga!

Som ni kanske ser är det rent kött och inte sådant "slabb" som ofta finns i köpta syltor.

När de var yngre drev de lantbruk, när jag föddes hade de sålt lantbruket och flyttat till hus så det var inte egen gris som togs om hand till julen då men de och vår familj brukade köpa en gris att dela på inför julen. Mormor och morfar kom hem till oss och tillsammans med mamma togs allt köttet om hand. Det tillverkades olika sorters korvar, leverpastej, sylta, köttfärs och alla andra delar som styckades och förpackades. Både mormor o morfar och mamma var/är glada, varma och skämtsamma personer så det var en sådan hemtrevnad i köket under dessa dagar. Det tillhörde vardagen så det finns inte många foton, inga på de vuxna utan det är jag och min bror som blivit fotograferade när vi stoppar korv. Men det är som på fotot ovan jag minns barndomens julförberedelser, mormor och morfar i gott samarbete. Förklädet som morfar har på sig fick han i julklapp av mig för över 30 år sedan om jag inte minns fel, jag tror att det är samma förkläde som jag sydde till honom med hjälp av min mamma.  • Comments(4)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by julstralandejul.blogspot.com Sun, December 08, 2013 16:12:28

Så himla fin och rörande bild! Påminner mig så mycket om jularna hemma hos min mormor och morfar när jag var liten. De var verkligen av den gamla stammen och stoppade alltid korv och gjorde egna syltor, och precis sådana där ögonblicksminnen har jag också av dem, där de stod i köket och höll på. De dog tyvärr för tjugo år sedan.

Sv: Tack för så fin kommentar! :D

Posted by Johanna (Johannas julblogg) Sun, December 08, 2013 12:45:53

Vilka fina minnen! Inte dåligt att stå och göra rullsylta i den åldern!

Posted by Julpussar Sun, December 08, 2013 09:41:30

Åh, gud vad mysigt det verkar! En riktig "Bullerby-känsla"! :)

Posted by Lisas Vinterland Sun, December 08, 2013 00:43:25

åh så mysig läsning! Jag känner igen mig mycket i det du skriver, ditt sätt att skriva påminner mycket om vad min egen mamma berättat för mig om min mormor och morfar och allt som dom gjorde i juletid! Vad duktig din mormor och morfar är, får en riktig gammeldags julkänsla av att dom står och gör maten från grunden!