Maries strålande jul

Maries strålande jul

Jag älskar julstämningen med julbak, julmusik, julplanering och julpyssel.

När höstmörkret faller börjar säsongen för min julblogg. Värm lite glögg, tänd några ljus sätt på lite stämningsfull julmusik, slå dig ner vid min blogg och koppla av en liten stund.
Välkommen till min julvärld!

Vår uppesittarkväll

Julminnen & traditionerPosted by Marie Thu, August 27, 2015 22:09:14

Uppesittarkväll är kvällen innan julafton, alltså den 23:e december. I vissa familjer fixar man klart det sist inför julen, några klär granen, hos andra tittar man på uppesittarkväll på TV, många familjer tittar säkert på julfilm och sedan finns det säkert familjer som inte uppmärksammar kvällen nämnvärt och andra firar jul med någon halva av släkten. Jag gillar att läsa om hur andra firar jul, och hur man skapat sina traditioner.

För mig har uppesittarkväll alltid varit förknippat med familjemys och att gemensamt göra klart inför julafton. Julklappsinslagning och julpyntande brukar vi ha klart tidigare istället rullar barnen Mozartkulor och min man brukar fritera struvor, klenäter och munkar. Han bakar en gång om året och det är just de friterade julkakorna. Vi brukar lyssna på julmusik, prata och mysa tillsammans. Även katterna brukar komma ut i köket och hålla koll på oss tills de somnar. Vi äter något gott och tittar sedan på en julfilm medan vi provsmakar julens godsaker. Kvällen avslutas med att vi ställer ut gröt till tomten. När jag var barn ställde vi ut gröten på julaftonskväll men det är så lätt att glömma så vi har istället gjort det till tradition kvällen innan. Gröt till Jultomten på lille julaftonskväll 2010, då hade vi SNÖ och på kvällen medan vi julstökade hade det blåst upp på den nyskottade gångvägen och farstubron. Så julmysigt så jag blev tårögod och jag lever fortfarande på minnet för vi har inte haft någon vit jul sedan dess.

Barnen hänger även upp sina strumpor innan de lägger sig. Även detta har sin egen historia hos oss. Min mormor läste i början på femtiotalet att barnen i USA hängde upp strumpor för att få julklappar av tomten. Detta tyckte min mormor lät trevligt och tanken på att det skulle vara en speciell julstrumpa fanns inte utan hon tog för givet att det var en vanlig strumpa som hängdes upp så min mamma och hennes bror fick hänga upp varsin hemstickad strumpa som de sedan hittade varsin julklapp i på morgonen. Detta blev till en tradition och när jag var barn fick jag hänga upp en strumpbyxa på julaftonskväll. Det var så spännande att först plocka upp en lite större present längst upp som oftast var något pyssel, sedan sticka ner händerna långt ner till strumpbyxans tåspetsar för att säkert hitta alla småsakerna. Jag brukade t.ex få ett Anthon Bergs marcipanbröd så de förknippar jag med julaftonsmorgon. Det finns många fina julstrumpor nuförtiden och jag har några stycken som jag pyntar med, men de som hängs upp av barnen på julaftonskväll är varsin strumpbyxa. Förutom sonen, när han var liten föreslog jag att han kunde hänga upp en långkalsong så kunde tomten knyta ihop benen men han överträffade sig själv varje år med att lägga fram både byxor, tröja och strumpor som tomten kunde stoppa ner julklappar i :)


Förut när alla gått och lagt sig och jag försäkrat mig om att tomten skött sitt uppdrag (eller kanske snarare skött det åt honom) brukade jag sitta en stund framför julgranen helt själv i julnatten och bara njuta av tystnaden och av julen. Numera får tomten (okej jag) smyga tyst för att utföra strumpuppdraget, visst njuter jag fortfarande av julnatten men det är knappast längre "endast mamma är vaken"... med tonåringar i huset lägger jag mig nästan först numera men åtminstone yngsta dottern brukar lägga sig före mig. Men den där stunden av stilla ro och att bara njuta av stunden, glädjen över min familj, julpyntat hem och julafton som väntar, den stunden är viktig för mig.

Har ni någon speciell tradition på lille julafton/uppesittarkvällen?

  • Comments(7)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Monica Sun, September 20, 2015 07:22:44

Vilka mysiga och härliga bilder :-)
Nu blir jag riktigt julsjuk!
Såg inte riktigt vad det var för sked i gröten till tomten, tänk på att tomtar inte brukar tycka om metall.:-)

Posted by Lisas Vinterland Mon, August 31, 2015 10:13:13

Så mysig läsning :) Vår uppesittarkväll är lite splittrad, vissa spelar bingo, andra (som mig) kan se en julfilm, andra är i köket och donar och vissa sitter bara och tittar på mobilerna, haha :)

Posted by Lovisa Sat, August 29, 2015 14:40:21

Alltså genom att läsa dina inlägg så får man verkligen julkänslor! <3 Jag brukar alltid fråga mina vänner hur de firar jul och jag tycker verkligen att julafton och uppesittarkvällen skiljer sig från familj till familj, men är UNDERBAR på alla olika sätt! :D

julvisa.blogg.se

Posted by Michelle Sat, August 29, 2015 09:04:31

Vi har ingen speciell tradition under uppesittarkvällen men vi brukar samlas och spela bingolotto medan mamma pysslar i köket. :) Mys!

svar: Ja, verkligen ett ljuvligt bekymmer hehe! :)

http://mischakarosjulsaga.blogspot.se/

Posted by Sofia Fri, August 28, 2015 20:05:57

Mysigt! Vi brukar fira lille jul med den halvan av släkten som vi inte träffar på julafton.

Posted by Annie Fri, August 28, 2015 16:29:26

Det låter jättemysigt! Visst är det viktigt med traditioner på uppesittarkvällen - det gör själva julhelgen lite längre:) Jag har skrivit om våra traditioner förra året - frågan är om jag ska göra det igen...? Det är kanske det du menar med att det känns som man har skrivit om allt när man har julbloggat ett tag...även fast jag bara har bloggat i ett år:)

Posted by Prett0morsan Fri, August 28, 2015 14:26:16

Vi har haft lilla julafton med min bror och hans familj, alltid med uppesittarkväll. Nu är familjen lite annorlunda men vi fortsätter med lilla julafton på uppesittarkvällen. Numera hemma hos mig.