Maries strålande jul

Maries strålande jul

Jag älskar julstämningen med julbak, julmusik, julplanering och julpyssel.

När höstmörkret faller börjar säsongen för min julblogg. Värm lite glögg, tänd några ljus sätt på lite stämningsfull julmusik, slå dig ner vid min blogg och koppla av en liten stund.
Välkommen till min julvärld!

Dag 23 och 24

Jullistor/utmaningarPosted by Marie Sat, October 24, 2015 19:47:56

Dag 23 – Uppesittarkväll eller ej – hur firar du in julen?

Till att börja med så vill jag skriva att jag tycker det är synd att så många tror att uppesittarkväll är synonymt med Bingolotto och att det inte är uppesittarkväll om man inte tittar. Bingolottos uppesittarkväll började sändas 1995 men begreppet uppesittarkväll är mycket mycket äldre än så. TV programmen som visas den 23:e är en sorts uppesittarkväll men det är ju även att pyssla med att förbereda julaftonen eller att kombinera. Kvällen den 23:e är uppesittarkvällen oavsett vad man gör. Missförstå mig inte, det är självklart ok att titta på Bingolotto. Det är kommentarer som "Va uppesittarkväll? Nej Bingolotto är inget för oss vi vill hellre slå in julklappar och koka skinkan". Det är ju det som också är uppesittarkväll, att man sysselsätter sig med något och vakar in julafton. Vare sig man tittar på TV, film, bakar, slår in julklappar eller något annat eller kombinerar TV´n med förberedelser. Det är lite skrämmande att ett kommersiellt TV program har tagit över begreppet för så många. Jag har inget emot Bingolottos uppesittarkväll, något år har vi haft TV´n igång och det brukar vara bra artister, det är att man tror att uppesittarkväll = bingolotto, att man tror det är det enda jag vänder mig emot och att ifall man inte tittar på det så har man ingen uppesittarkväll.

För oss har uppesittarkvällen sett olika ut genom åren men sedan vi började att fira julafton hemma hos oss brukar den se ut ungefär såsom jag beskrivit här. Det har bara blivit som en tradition, inget som var planerat från början.

Dag 24 – Julmat! Kanske ett recept?

Två favoriter som vi numera serverar på julafton är baconlindade dadlar och brietårta. Till baconlindade dadlar så pillar du bort kärnorna, använd gärna färska dadlar, de är godast. Sedan lindar du in varje dadel i ½ baconskiva och tillagar i ugnen tills baconet blivit lite knaprigt.

Till Brietårta täcker du en rund brieost med olika nötter, gärna mycket jordnötter som ger god sälta. Ringla över flytande honung och gratinera i ugnen. Om man vill kan man även strö över hackade torkade aprikoser.

På bilden nere till vänster syns både Brietårta och baconlindade dadlar.

  • Comments(2)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Johanna (Johannas Julblogg) Mon, October 26, 2015 21:26:10

Jag hade inte ens fattat att folk menar Bingolotto med uppesittarkväll förrän du skrev det! Nu när jag tittar runt så ser jag ju att du har rätt, att folk faktiskt tror att uppesittarkväll innebär att titta på Bingolotto. Fascinerande!

Posted by Michelle Sun, October 25, 2015 10:37:34

Dagen innan julafton brukar vi titta på Bingolott samt förbereda för julafton :)

http://mischakarosjulsaga.blogspot.se/